Tipgever: ‘De verpleegkundigen renden hun benen uit hun lijf’

maandag 12 september 2016 Leestijd: 2 min.

Jacqueline Pors en moeder /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

maandag 12 september 2016 Leestijd: 2 min.

Jacqueline Pors heeft een dementerende schoonmoeder van 85 die tot voor kort nog zelfstandig woonde in haar woonhuis in Spijkenisse. Na een val op de stoep loopt de hoogbejaarde vrouw een gat in haar hoofd op. Vanwege de bloedverdunners die ze slikt, gutst het bloed uit de wond en moet ze met een ambulance naar de Spoed Eisende Hulp (SEH). De vraag is alleen: waarheen? In het Spijkenisse Medisch Centrum is sinds enige tijd geen 24-uurs zorg meer en daarom belandt zij in het 17 kilometer verderop gelegen Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Maar het is daar zo druk op de Eerste Hulp dat de vrouw 2 uur moet wachten voordat zij een arts ziet. We spreken Jacqueline voor ons dossier Spoedzorg.

Het is de tweede val van afgelopen jaar. De familie maakt zich al een tijd zorgen en zij vinden het niet meer verantwoord dat de hoogbejaarde vrouw thuis woont. Haar schoonmoeder staat al enige tijd op de wachtlijst voor een verpleeghuis. Bij inschrijving kregen zij te horen dat het minimaal 1 jaar duurt voordat er plaats is. Om ongelukken te voorkomen heeft de familie de wasmachine en het fornuis van haar schoonmoeder weggehaald uit haar woning. ‘Maar toch gaat het mis en komt zij ten val,’ vertelt Jacqueline die haar thuis gewond aantrof. ‘Met als gevolg een flinke hoofdwond en een verslechtering van haar geestelijke gesteldheid.’

’Onverantwoord druk’

Een huisarts van de huisartsenpost in Spijkenisse stuurt de schoonmoeder van Jacqueline door naar het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Eenmaal aangekomen op de SEH is zij nog lang niet aan de beurt om geholpen te worden. ’Dan is 2 uur wachten erg lang, ook omdat mijn schoonmoeder honger had en niet mocht eten en drinken en alleen met veel moeite naar het toilet kon De wachtkamer zat helemaal vol en de verpleegkundigen renden hun benen uit hun lijf.

We vroegen Jacqueline of ze het onverantwoord druk vond?

Sinds de ziekenhuisopname verblijft de schoonmoeder van Jacqueline in verpleegtehuis Het Zonnehuis in Vlaardingen. Dat was aanvankelijk alleen noodopvang, maar inmiddels is bekend dat zij daar permanent kan blijven wonen. Thuis wonen is geen optie meer. Door de val op haar hoofd is zij in korte tijd flink achteruit gegaan, vertelt Jacqueline.

Woon je op Voorne-Putten en heb je ook ervaringen op een drukke SEH in de regio? Heb je als zorgverlener te maken met drukte op de Spoed Eisende Hulp? Ben je op leeftijd en ook op de SEH beland omdat het thuis niet meer gaat? Of ben je mantelzorger en heb je soortgelijke ervaringen? Mail: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Gezondheid en zorg Spoedzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

221 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Spoedzorg

Heb je als zorgverlener te maken met drukte op de Spoed Eisende Hulp?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zijn bizarre tijden voor ons zorgpersoneel. We willen graag weten hoe het nu gaat met de mensen die de boel draaiende houden tijdens de strijd tegen het coronavirus.
Alles over dit onderzoek