Tipgever: 'De notaris had beter moeten opletten'

woensdag 23 december 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-12-23 om 17 25 25 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 23 december 2015 Leestijd: 2 min.

‘Ik wil andere mensen waarschuwen,’ zegt een tipgever als ik hem vraag waarom hij contact met ons zoekt. De man belt de redactie van De Monitor met een verhaal over een volgens hem onbetrouwbare notaris. Hij is boos over de manier waarop deze notaris heeft gehandeld. Zijn hoogbejaarde vader is volgens hem ‘misleid’ bij een rare financiële constructie. Een regeling die vooral in het voordeel is van de twee zussen van de tipgever.

Na zijn vaders dood blijkt hij bovendien uit het testament te zijn geschrapt, zo vertelt hij. Hij vraagt zich af of er voldoende protocollen en waarborgen zijn om misbruik van ouderen en kwetsbaren te voorkomen. ‘Als ik straks oud ben kan ik de volgende zijn die bij een notaris komt die niet zit op te letten,’ aldus de man.

Stokdoof en praktisch blind
‘Mijn vader was stokdoof en praktisch blind toen hij die papieren ondertekende. Ik vind dat een vreemde gang van zaken. Een notaris moet volgens mij goed onderzoek doen om te kunnen beoordelen of iemand in staat is dergelijke financiële beslissingen te nemen,’ zo vertelt de tipgever. ‘Dit is iets dat mijn vader nooit zo had gewild. De notaris had daarin veel oplettender moeten zijn,’ zo vertelt hij. ‘Ik had nooit gedacht in zo’n situatie terecht te komen.’ De zaak komt onder andere voor de tuchtrechter en die oordeelt dat de notaris ‘onzorgvuldig’ heeft gehandeld:

‘Het hof neemt (….) hierbij in aanmerking dat de notaris te maken had met een man op (zeer) hoge leeftijd die zich kennelijk liet leiden door zijn nagenoeg steeds aanwezige dochters en dat de notaris, niet, althans nauwelijks, onder vier ogen met erflater heeft gesproken.’

Hulp in huishouding in testament
Uit het eerdere dossier Ouderenroof herinner ik mij het verhaal van een hulp in de huishouding die vrij gemakkelijk in het testament terechtkomt van een alleenstaande hoogbejaarde vrouw. Ze heeft geen kinderen, maar wel een hulp die zich langzaam maar zeker in haar leven wringt. En uiteindelijk dus ook als enige erfgename in haar testament staat. Gelukkig waren in dat geval de vrienden van de dame alert en werd het testament een dag later weer gewijzigd.

Het is de moeite waard dus om uit te zoeken of hoogbejaarden of andere kwetsbare mensen voldoende beschermd worden tegen personen die mogelijk op hun erfenis uit zijn. Je mag verwachten dat een notaris altijd het belang van zijn cliënt in het oog houdt. Maar heeft hij voldoende handvatten om dat ook daadwerkelijk te doen? Hoe beoordeel je als notaris of iemand nog wilsbekwaam is? En wat gebeurt er als een notaris over de schreef gaat? Werken de klachtenprocedures en protocollen die er zijn?

Oproep
Ken je een soortgelijk verhaal? Of ben jezelf notaris en zit je in een spagaat bij een familieconflict? Meld het ons via tip insturen

fotocredit: Dreamstime

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Vind jij dat je te maken hebt gehad met een onbetrouwbare notaris?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek