Tipgever: ‘De boer pakte me met 2 handen bij de strot’

vrijdag 13 oktober 2017 Leestijd: 1 min.

De bouwplaats in Sambeek /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

vrijdag 13 oktober 2017 Leestijd: 1 min.

We nemen polshoogte in het Brabantse Sambeek na een verontrustend telefoontje van Huub Thoonen, voorzitter van de vogelwerkgroep Boxmeer. Hij belt ons na de eerste uitzending van ons dossier Dier en Bouw. Thoonen zet zich al jaren in voor de steenuil die wettelijk beschermd is. Maar nu zijn die steenuilen inzet van een hoog oplopende ruzie met een familie uit het dorp. Thoonen: ‘De boer pakte me met 2 handen bij de strot’.

Waat gaat het conflict over? In Sambeek zijn 3 woningen in aanbouw op een perceel waar nu nog een oude boerderij staat. De gemeente had al een vergunning afgegeven voor sloop en nieuwbouw, maar Thoonen waarschuwt de gemeente dat er vlákbij het bouwperceel steenuilen zitten. De steenuil is een beschermde diersoort en bouwen mag alleen als daar een speciale ontheffing voor wordt verleend.

Gemeenten moeten een aanvrager van een bouwvergunning erop wijzen dat hij natuuronderzoek moet doen, als vermoed wordt dat er beschermde diersoorten zitten. Maar dat is hier niet gebeurd. Na de melding van Thoonen volgen inspecties en de bouw wordt 3 maanden stilgelegd in het broedseizoen van de steenuilen. Het wordt hem door de familie niet in dank afgenomen dat hij een melding heeft gedaan.

De gemeente heeft een fout gemaakt, vindt Thoonen. Die had opdracht moeten geven om natuuronderzoek te doen vóórdat zij de vergunning afgaven. Nu is dat pas gedaan toen de vergunning al was afgegeven. En in dit geval had ook een ontheffing moeten worden aangevraagd, met strenge eisen dat de zeldzame dieren niet geschaad worden. Pas als daarna was voldaan, hadden ze met de bouw mogen beginnen.

Wij hebben de bouwers van de woningen gevraagd om een reactie. Zij laten ons weten: ‘Wij hebben Thoonen meerdere malen verzocht niet meer op ons erf te komen. Aangezien hij deze wens keer op keer negeert, hebben we hem dringend verzocht om te vertrekken van ons erf. Wij hebben al sinds juni 2016 een bouwvergunning gekregen van de gemeente en wisten tot de stillegging niet dat daar steenuilen zaten. Wij betreuren het dat Thoonen ons hier niet eerder over heeft geïnformeerd.’

Vanavond in de uitzending van De Monitor meer over conflicten waarbij de belangen van natuur en economie met elkaar botsen. Om 22:35 uur op NPO2.

Heb je soortgelijke ervaringen met beschermde diersoorten? Vind je dat ook jouw gemeente te snel een bouwvergunning afgeeft? Mail: tip insturen

Lees meer over

Natuur en milieu Dier en bouw
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

‘Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad.''Vale Vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen e...
Alles over dit onderzoek