Tipgever beëindigt na zware valpartij uit woede haar ongevallenverzekering

vrijdag 11 maart 2016 Leestijd: 2 min.

piv ongeluk /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Tine van Langelaar meldt zich voor het dossier Letselschade. Drie jaar geleden gleed ze met haar fiets uit en belandde bijna onder een auto. Ze overleefde de valpartij maar hield er hersenletsel aan over. Van Langelaar dacht goed verzekerd te zijn, maar tot op de dag van vandaag is er geen cent uitgekeerd.

Op een winterse dag probeert de jonge stedenbouwkundige een auto te ontwijken die doorglijdt op een spekgladde weg. Tijdens de manoeuvre belandt ze met haar achterhoofd op de weg. De valpartij verandert het leven van Tine voorgoed.

Van Langelaar raakte na het ongeval een deel van haar kortetermijngeheugen kwijt. ‘Ik verdwaal in een bekende omgeving en herken mensen niet altijd meer. En langer dan 3 uur werken per dag gaat ook niet meer wegens chronische vermoeidheid.’ Omdat ze een revalidatietraject in het ziekenhuis ging volgen, werd haar jaarcontract bij haar werkgever niet verlengd en raakte ze in de financiële problemen.

Tine had een ongevallenverzekering en ze was er stellig van overtuigd dat die haar financieel zou steunen. Om een schadebedrag te ontvangen moet ze aantonen dat er een ‘causaal’ verband is tussen het ongeval en de klachten.

Volgens Van Langelaar is er geen twijfel mogelijk. Ze was een gezonde vrouw die 32 uur per week werkte en die nu 14 uur per dag slaapt en zich moeilijk kan concentreren.

‘Ik was gezond en heb altijd gewerkt.’

Maar liefst 3 medische experts, waaronder een neuropsycholoog, hebben haar onderzocht en de conclusie is duidelijk: de hersenbeschadiging is blijvend en volgens Tine kan het niet anders dan dat het ongeval daar de oorzaak van is.

Maar daar denkt de verzekeraar anders over: ‘De klachten zijn niet te herleiden naar een door het ongeval veroorzaakte medisch vaststelbare hersenweefselbeschadiging’, zo laat de verzekeraar haar weten. En Tine krijgt dus geen schadevergoeding.

‘Waarom zou ik me nog verzekeren? Ik heb mijn verzekering stopgezet.’

De verzekeraar baseert zich op het oordeel van een eigen deskundige die het medisch dossier heeft bestudeerd. Tine begrijpt niks van deze conclusie en uit woede beëindigt ze de ongevallenverzekering.

‘Hoe kan het dat een arts een medisch oordeel heeft over iemand die hij nooit gezien, gesproken of onderzocht heeft?’, aldus Tine.

Tine van Langelaar overweegt een letselschadeadvocaat in de armen te nemen. Maar de wetenschap dat het een langdurig, kostbaar en zenuwslopend traject zal worden waarbij medische deskundigen met elkaar in de clinch gaan, doet haar nog twijfelen.

Heb je meer informatie over de onafhankelijkheid van medische deskundigen bij een letselschadezaak. Mail ons op: tip insturen .

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek