Tipgever Arend werkt nu zelf bij de Sociale Dienst

vrijdag 15 mei 2015 Leestijd: 1 min.

arend /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

vrijdag 15 mei 2015 Leestijd: 1 min.

De tipgever die ons op het spoor zette van misstanden bij sociale diensten helpt nu zelf mensen die vastlopen in onnodige bureaucratie. Arend werkt als zogenoemde knelpuntencoach in een gemeente. Deze gemeente organiseert daarmee haar eigen leerproces en helpt frustraties van inwoners te voorkomen. Met zijn werk hoopt Arend dat anderen niet dezelfde wanhoop zullen ervaren als hijzelf indertijd.

Arend helpt niet alleen bijstandsgerechtigden, maar bijvoorbeeld ook mensen die een voorziening nodig hebben zoals een traplift of een scootmobiel. Volgens Arend moeten gemeenten leren om meer vanuit het perspectief van de burger te kijken:

‘Als een burger een probleem heeft bij de gemeente wordt het al snel een bezwaar of een klacht, het wordt snel heel formeel. Terwijl ze gewoon moeten zeggen: u ervaart een probleem en daar zoeken we een oplossing voor.’

####146 documenten Vaak komen mensen überhaupt niet door de papierwinkel heen, zoals Arend zelf ook meemaakte. Zo vroeg de Sociale Dienst 146 documenten op toen hij zijn uitkering aanvroeg, iets waarvoor de Sociale Dienst Drechtsteden hem later excuus aanbood. Arend:

‘Als er toen een knelpuntencoach was geweest, dan was mijn probleem bij de Sociale Dienst veel sneller opgelost.’

Arend heeft al veel mensen geholpen, zoals een gezin dat een aantal maanden teveel uitkering ontving. Het teveel ontvangen bedrag werd later ineens ingehouden op de uitkering. Arend:

‘Formeel mag dat, maar daarmee brengen we iemand wel direct in financiële problemen. Het is netter om pro-actief een betalingsregeling voor te stellen, zoals we uiteindelijk hebben gedaan.’

Minder klachten

Nog een voorbeeld:

‘Een vrouw moest bij de gemeente verschillende financiële aanvragen doen waar ze echt van afhankelijk was. Bij elke aanvraag moest zij soortgelijke bewijsstukken, zoals een kopie van het paspoort inleveren, terwijl de aanvragen door dezelfde afdeling werden behandeld. Dan moet één kopie van haar paspoort genoeg zijn.’

Het blijkt te werken. Volgens Arend heeft zo’n twintig procent aangegeven zijn klacht of bezwaar in te trekken omdat dankzij inzet van de knelpuntencoach het ervaren probleem is opgelost. Arend:

‘Er zijn mensen die eerst helemaal vastliepen tegen de gemeente en nu bedankjes sturen.’

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

542 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek