Tipgever Albert Schuurman krijgt na 17 jaar gelijk: werkgever aansprakelijk voor zijn beroepsziekte

vrijdag 10 juni 2016 Leestijd: 2 min.

schuurman3_0 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 10 juni 2016 Leestijd: 2 min.

Na 17 jaar strijd heeft onze ernstig zieke tipgever Albert Schuurman eindelijk het gelijk aan zijn zijde: zijn werkgever is aansprakelijk voor de beroepsziekte die hij heeft opgelopen. We volgen Schuurman de afgelopen jaren voor ons dossier Ziek door mijn werk. Hij werkte lange tijd in een steenfabriek en liep daar longproblemen en een hersenbeschadiging op.

Schuurman werd ziek bij het bedienen van de persmachine waar bakstenen mee werden gemaakt. Daarbij stond hij in de giftige mangaandampen. Mangaan werd aan de stenen toegevoegd om die een rood-oranje kleur te geven. Door het inademen van die stoffen is hij ziek geworden.

Eerder meldden we al dat de rechter in een tussenvonnis concludeerde dat zijn ziekte inderdaad is veroorzaakt door het werken met het giftige mangaan. Nu heeft de rechter ook geconcludeerd dat de steenfabriek waar hij werkte aansprakelijk is voor zijn ziekte. De steenfabriek moet nu een schadevergoeding betalen. De hoogte daarvan moet nog bepaald worden, maar gezien de ernst van de zaak heeft de rechter al een voorschot van 50.000 euro toegekend. Bovendien draait de werkgever van Albert op voor de onderzoekskosten die gemaakt zijn tijdens de rechtszaak. Alles bij elkaar 55.602,34 euro.

David tegen Goliath

Een strijd tussen een individuele werknemer en een kapitaalkrachtige werkgever wordt niet vaak in het voordeel beslist van de werknemer. Het is David tegen Goliath. Vaak laten werknemers het er bij zitten omdat het getouwtrek al snel tien jaar duurt. Albert Schuurman niet. Zijn vasthoudendheid heeft hem nu de winst en vooral de erkenning opgeleverd waar hij jarenlang voor streed.

'Mijn gezondheid krijg ik nooit meer terug.'

Maar is Albert nu blij? Na het positieve tussenvonnis kon hij nog niet geloven dat de rechters zijn waarheid wilden zien. Nu de definitieve uitspraak er ligt, viert Albert nog steeds geen feest. ‘Nee, feest is het niet. Vergeten kan ik het niet. Het moet slijten. Mijn gezondheid krijg ik nooit meer terug.’ De steenfabriek heeft drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. Weer onzekerheid voor Albert Schuurman. ‘Maar na 17 jaar kunnen die drie maanden er ook nog wel bij.’

Reactie steenfabriek

Toen we na het tussenvonnis belden met de werkgever van Albert wilden ze hun verlies absoluut nog niet erkennen. Volgens de steenfabriek was het werk dus niet de oorzaak van de mangaanvergiftiging van Albert. Zie hieronder dat gesprek:


De rechter heeft nu dus anders geoordeeld. Om te horen of dit definitieve vonnis aanleiding is om de strijdbijl na zeventien jaar wel eindelijk te begraven, bellen we Wienerberger Steenfabriek wederom op. Het enige dat de woordvoerder kwijt wil: ‘Daar geven we geen commentaar op’.

We houden in de gaten of de strijd van 17 jaar nog eens verlengd wordt door een hoger beroep van de steenfabriek.

Kijk hier de aflevering met Albert Schuurman terug.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

591 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek