Tip van rechercheur: Woninginbraak-offensief gaat ten koste van andere aangiftes

dinsdag 26 november 2013 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 26 november 2013 Leestijd: 1 min.

Gisteren meldden wij dat slachtoffers van woninginbraak kritisch zijn over de politie. Maar juist zij staan relatief in het centrum van de politiebelangstelling. Op dit moment is er een groot offensief tegen inbraken. Maar dat heeft gevolgen, zo vertelt een politieman* ons: Rechercheurs die op andere zaken zitten, moeten opeens inbraakzaken doen. Volgens deze agent betekent dat in zijn eenheid dat 600 aangiftes van veel voorkomende criminaliteit blijven liggen.

“Inbraak heeft nu prioriteit, maar is erg lastig op te lossen. Toon maar eens aan wie het gedaan heeft, er is vaak geen bewijs, en er zijn geen getuigen. Er worden steeds meer rechercheurs  op gezet. Het lost weinig op, het draait alleen om de cijfers.”

Mensen als onze tipgever Guido, slachtoffer van een eenvoudige diefstal, hebben pech. Lees terug wat de politie hem schreef: uw diefstal is géén prioriteit, en dat kan dus ook voor uw aangifte gelden. Minister Opstelten wil dat de politie zich richt op high impact crime. Dat zit zo: de politie onderscheidt drie categorieën misdaad, van zeer ernstig naar minder ernstig: Georganiseerde criminaliteit, high impact crime (woninginbraak, overvallen, straatroof) en veel voorkomende criminaliteit (vernielingen, winkeldiefstal, overlast jongeren). Van de 1,2 miljoen aangiftes vielen in 2012 grofweg 200.000 onder high impact crime. De rest valt allemaal onder veel voorkomende criminaliteit. Weet u hier meer over? Laat het ons weten!

* Naam bekend bij de redactie

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek