Thuiszorgorganisatie moet mogelijk tienduizenden euro’s terugbetalen aan zorgverzekeraar

zaterdag 29 september 2018 Leestijd: 3 min.

Een thuiszorgmedewerker aan het werk / ANP Foto

Karlijn Vernooij

Redacteur

karlijn.vernooij@kro-ncrv.nl

zaterdag 29 september 2018 Leestijd: 3 min.

‘Het is erger dan zojuist op de televisie getoond,’ die reactie ontvangen wij van Peter, een professional met ruim 45 jaar ervaring in de zorg. Hij reageert op de uitzending over kwetsbare ouderen die ondervoed raken omdat ze te weinig hulp krijgen bij de maaltijd. Peter werkt bij een kleine thuiszorginstelling die in grote financiële nood zit, vanwege een geschil met de verzekeraar over onder meer zorg voor thuiswonende ouderen met dementie. 

‘Wij lopen keihard tegen materiële controles van de zorgverzekeraar aan. Juist rondom dit thema: de begeleidende zorg bij hulpbehoevende demente ouderen. Zoals de zorg rondom eten en drinken en andere taken in huis,’ schrijft hij ons. Bij een materiële controle van de verzekeraar worden steekproefsgewijs een aantal patiëntendossiers gecontroleerd. Daarbij kijken de verzekeraars of de ingediende rekening van de thuiszorgaanbieder correct is. En of de geleverde zorg doelmatig is geweest. Dit doen ze onder meer om fraude en misbruik met zorggeld te voorkomen.

Tienduizenden euro’s terugbetalen

Peter vertelt hoe zijn organisatie tot twee keer toe werd ‘binnengehaald’ door een grote verzekeraar voor zo’n controle. De eerste keer was in 2015. ‘Tien patiëntendossiers worden doorgelicht. En bijna allemaal worden ze afgekeurd door de verzekeraar. Er zijn taken verricht die volgens de verzekeraar binnen de Wmo vallen. En die moeten dan door de gemeente worden vergoed. En dus niet door de zorgverzekeraar. En ook de indicaties zijn in sommige gevallen te ruim.’ Het gevolg is dat er tienduizenden euro’s moeten worden terugbetaald.

Opnieuw de klos

De organisatie neemt het signaal serieus op en gaat ermee als de slag binnen de eigen organisatie. Er wordt onder meer een nieuw rapportagesysteem ingevoerd om ervoor te zorgen dat de indicaties eenduidiger worden. ‘De rapportages waren ook wel wat knullig. Die moesten professioneler. Het nieuwe systeem dwingt de medewerkers om doelgerichter te formuleren. Ze kunnen niet vervallen in verhalen die er niet te doen.’ Maar dat kan niet verhinderen dat ze een jaar later opnieuw de klos zijn. Wéér worden ze onderworpen aan de steekproef van de verzekeraar. En wéér volgt er een torenhoge terugvordering.

lees ook: Minister: ‘Gezond verstand wijkverpleegkundige geeft de doorslag in maaltijddiscussie’ zondag 30 september

Protest

Het totale bedrag is niet meer op te hoesten voor de organisatie. Ze tekenen protest aan; ze zijn het principieel oneens zijn met het standpunt van de verzekeraar. En met de grote financiële gevolgen die de beslissing met zich meebrengt. ‘We kunnen niet stoppen met het geven van zorg die volgens ons nodig is. En bovendien door de wijkverpleegkundige is geïndiceerd. Zij heeft van het Rijk dat mandaat gekregen. Daar mogen wij als zorgorganisatie niet aan tornen. Maar dat mag de verzekeraar in onze ogen óók niet.’

Maar is dat zo? De zorgverzekeraars hebben op hun beurt namelijk de wettelijke verplichting om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. En om indicaties en declaraties te toetsen op rechtmatigheid en doelmatigheid. Dat zorgt in de praktijk nog wel eens tot geschillen. 

Minister: ‘Wijkverpleegkundige sjoemelt niet’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) benadrukt in een gesprek met de Kamer dat de wijkverpleegkundige doorzettingsmacht heeft en dat zij gebruik mag maken van de ruimte die de verschillende wetten bieden. ‘En als zij dat doet dan is dat niet ‘sjoemelen’, maar ‘met gezond verstand haar werk doen.’ De minister stelt dan ook dat er binnen de grensvlakken eerder dingen wel mogelijk dan niet mogelijk zijn.  Zoals de zorg rondom de maaltijd voor mensen met dementie. ‘Iemand die zelf niet zal gaan eten. Omdat hij of zij aangespoord moet worden. Dat is gewoon verzekerbare zorg. En het is de wijkverpleegkundige die daarin de doorslag geeft.’  Volgens de minister is er dan ook meer mogelijk dan men in de praktijk aan ruimte ervaart. 

lees ook: ‘Bureaucratie in de zorg leidt tot ondervoeding ouderen’ dinsdag 25 september

‘Doodsteek voor organisatie’

Maar de realiteit voor de organisatie van Peter lijkt een andere. Als de vorderingen blijven staan, gaat de organisatie failliet. En daarmee ook de zorg waar zij voor staan. ‘Een doodsteek voor onze organisatie.’  In een laatste poging dat te voorkomen wordt er nu op hoog niveau overleg gevoerd met de verzekeraar. 

*De naam van de zorgverlener is uit privacyoverwegingen aangepast.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in ons dossier? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief, dan krijg je elke twee weken de nieuwste artikelen in je mailbox.

Bekijk hier de uitzending over ondervoeding bij ouderen:

Lees meer over

Gezondheid en zorg Ondervoeding
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ondervoeding

Research

Volgens de stuurgroep Ondervoeding is 30 tot 40% van de ouderen met thuiszorg ondervoed in Nederland. Het is een groeiend probleem. Hulp bij eten en drinken blijkt heel lastig te regelen. Wijkverpleegkundigen en familie slaan alarm.

Deel jouw ervaring 15 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 25 september 21:25u, NPO2

96 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Ondervoeding

Ook in de problemen geraakt?

Werk jij bij een thuiszorgorganisatie die hier ook mee te maken heeft? Heb jij een geschil met de zorgverzekeraar over de indicatie van de wijkverpleegkundige? Meld je dan bij ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karlijn Vernooij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Oud worden in je eigen omgeving. Terwijl de zorg aan huis geregeld wordt. Ideaal, dacht de overheid een paar jaar geleden. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Een grote groep kwetsbare ouderen ...
Alles over dit onderzoek