Thuiszorgmedewerkster Angelique: ‘Zwart werken is niet de oplossing’

woensdag 15 juni 2016 Leestijd: 2 min.

Angelique_0 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 15 juni 2016 Leestijd: 2 min.

De huishoudelijke hulp belandt meer en meer in het zwarte circuit, zo stelt een enquête onder 6977 leden van PGGM. Het pensioenfonds ondervroeg hun achterban met daarin cliënten, huishoudelijke hulpen, mantelzorgers en professionals uit de zorg- en welzijnssector. Afgelopen maandag werden de cijfers gepresenteerd op het congres 'Niet zorgen, maar poetsen’ over de toekomst van de huishoudelijke hulp.

De belangrijkste reden voor toenemende belangstelling voor zwart werken is volgens PGGM de verandering binnen de huidige WMO (Wet Maatschappelijk Ondersteuning). Steeds minder mensen krijgen een indicatie voor huishoudelijke hulp en dus regelen ze het zwart, aldus het pensioenfonds:

‘De helft van de huishoudelijke hulpen geeft aan bereid te zijn om zwart te werken, zodat hun cliënt de vaste hulp kan behouden.’

In het dossier Zorg in de gemeente deden we in februari al – in samenwerking met de FNV - onderzoek naar arbeidsomstandigheden van medewerkers in de thuisondersteuning. lees ook: Enquête: Driekwart van medewerkers in huishoudelijke verzorging ziet onwenselijke situaties ontstaan vrijdag 26 februari Ook daaruit bleek dat de invoering van de nieuwe WMO grote gevolgen heeft voor zowel cliënt als medewerker. Zo werkt de helft van de medewerkers door in eigen tijd omdat ze het werk anders niet afkrijgen en heeft een ruime meerderheid de arbeidsomstandigheden zien verslechteren in de afgelopen jaren.

Toch gaf toen slechts 4 procent van deze medewerkers aan dat ze zich voor extra uren zwart lieten betalen door de cliënt of zijn familie. Wellicht is er een verschil tussen bereid zijn en ook daadwerkelijk doen? Of staat het water de medewerkers in de thuisondersteuning inmiddels echt aan de lippen?

Volgens thuiszorgmedewerker Angelique Hage is zwart werken in ieder geval niet de oplossing.

‘Ik werk niet zwart, maar ik snap wel dat er mensen zijn die het doen. Als je alleenstaande moeder bent bijvoorbeeld, dan kan je van de huidige uurlonen echt niet rondkomen.’

Hage was – samen met een aantal van haar collega’s - in onze uitzending van februari al kritisch over de verslechterde arbeidsomstandigheden voor medewerkers in de huishoudelijke thuiszorg. Hun werkgever houdt zich volgens hen niet aan de afgesproken cao.

Op het congres liet Hage haar onvrede nogmaals blijken aan de directeur van de thuiszorgorganisatie. Met als resultaat een uitnodiging op het hoofdkantoor. De rechtszaak over het cao-conflict loopt nog steeds. Wordt vervolgd.

Zorg in de gemeente
Meer over keukentafelgesprekken en thuiszorg lees je in het dossier Zorg in de gemeente. Wat vind jij? Is zwart werken een oplossing? Of heb je daar ervaring mee? Laat het ons weten via tip insturen

[TIP text=Heb je hier ervaring mee?]

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek