Onderzoek Cultuurcrisis

Theaterwereld zit met oproep ‘Bewaar je ticket’ in de maag: “Een gedrocht aan administratie”

maandag 25 mei 2020 Leestijd: 3 min.

Theaterwereld zit met oproep ‘Bewaar je ticket’ in de maag: "Een gedrocht aan administratie" / De Monitor

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

Justus Cooiman

Redactie

justus.cooiman@kro-ncrv.nl

maandag 25 mei 2020 Leestijd: 3 min.

Nederlandse theaters roepen met de actie ‘Bewaar je ticket, geniet later’ hun publiek op tickets voor geannuleerde voorstellingen in te ruilen voor een voucher. De regeling blijkt te zorgen voor een administratieve chaos en een haast onmogelijk klus om het ticketgeld eerlijk te verdelen tussen de theaters en de theatermakers. 

De regeling ‘bewaar je ticket, geniet later’ werd begin april gepresenteerd om te voorkomen dat theaters in acute financiële problemen zouden komen. De op het eerste gezicht logische actie moetvoorkomen dat bezoekers hun geld terugvragen. Ook onder meer festivals en sportevenementen doen mee. Het argument van de theaters is dat het geld van de reeds verkochte tickets nú nodig is omdat men nú in geldnood zit. Daarnaast zorgt het vouchersysteem ervoor dat de ticketgelden alsnog worden besteed aan cultuur.

Commissie van wijzen 

Al meer dan twee maanden proberen theaters en producenten de schade van de coronacrisis zo eerlijk mogelijk te verdelen. Die verdeling is zo ingewikkeld dat een ‘commissie van wijzen’ is aangesteld om een oplossing te zoeken. Want de theaters hebben het ticketgeld nu ‘geparkeerd’ op hun rekening staan, maar hoe zit het met de artiest? Die wordt namelijk pas betaald door het theater na afloop van de voorstelling. Artiesten en producenten wijzen erop dat ze voor hun (deels geannuleerde)theatertour al veel kosten hebben gemaakt. Ze hopen via de theaters daar alsnog deels voor te worden gecompenseerd.  

lees ook: Theaterproducent ziet kansen in kindervoorstellingen: “Die hoeven geen afstand te houden” vrijdag 22 mei

Voor de theaters geldt dat er ruim zesduizend voorstellingen tussen 13 maart en 1 juni zijn geannuleerd. En daar zal het niet bij blijven, want ook in juni en juli én volgend theaterseizoen zullen voorstellingen niet doorgaan vanwege de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus. 

Honderdduizenden tickets

Er wordt met man en macht geprobeerd om voor iedere voorstelling een nieuwe datum te vinden. Dat zal maar voor een klein deel lukken. Als het concert of de voorstelling definitief niet doorgaat krijgt de tickethouder een voucher die hij kan inwisselen voor een andere theatervoorstelling op een later moment (in hetzelfde theater). 

Om hoeveel vouchers het ongeveer zal gaan kan de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) niet vertellen, maar een snelle rekensom leert dat het om honderdduizenden tickets gaat. 

De theaters die we de afgelopen weken spraken erkennen dat het een ingewikkeld systeem is. Veel theaters roepen bezoekers daarom ook op om hun gekochte kaartje vooral te doneren in plaats van in te ruilen voor een voucher. Met het gedoneerde geld kunnen zowel het theater als de theatermakers worden gecompenseerd. 

De Kleine Komedie

Theaterdirecteur Vivienne Ypma van De Kleine Komedie in Amsterdam ziet geen heil in het systeem. Ze besloot om al het ticketgeld, zes ton, terug te storten aan de consument. Een ‘luxe’ die waarschijnlijk niet veel theaters zich kunnen veroorloven. 

Ypma legt uit waarom ze niet meedoet met het vouchersysteem: “Het probleem is dat je bij het verplaatsen van die tickets straks de opbrengst moet gaan delen door de artiest die nu gedupeerd is en de artiest die straks speelt. Dat betekent dat over heel veel artiesten heel veel vouchers worden verspreid die aanvankelijk voor één bepaalde voorstelling waren bedoeld. Dus je krijgt een gedrocht aan administratie voor de theaters richting de klanten, richting de impresariaten die dat moeten verwerken en onderling voor de artiesten.”

Ondanks het getouwtrek om geld hebben theaters en producenten elkaar keihard nodig. Een artiest kan niet zonder podium en een theater niet zonder voorstellingen. Toch lijkt het onoverkomelijk dat er partijen gaan omvallen. Maar wie gaat er eerst?

Wil je meer weten over hoe de culturele sector het hoofd boven water probeert te houden? Kijk dan vanavond om 22.15 uur naar De Monitor op NPO 2. 

lees ook: Theaterdirecteur over versoepeling maatregelen: “Welke malloot heeft dit geadviseerd?” zondag 24 mei

En wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek naar de Cultuurcrisis? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief onder ‘Werk en inkomen’. Dan sturen we je iedere twee weken de laatste artikelen uit het dossier. 

Lees meer over

Werk en inkomen Cultuurcrisis
Verkenning Research Opnames Uitzending

62 tips

ontvangen

zzp'ers in de culturele sector

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Door de coronacrisis verkeert de culturele sector in zeer zwaar weer. Hoe houdt de sector het hoofd boven water? Zijn de noodmaatregelen van de overheid voldoende?
Alles over dit onderzoek