Teun niet welkom bij privacywaakhond

donderdag 09 juli 2015 Leestijd: 1 min.

Teun achter laptop (1) /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 09 juli 2015 Leestijd: 1 min.

Het College Bescherming Persoonsgegevens geeft De Monitor geen toestemming om te filmen of om aanwezig te zijn bij een hoorzitting die vanmiddag dient over persoonsgegevens. Het gaat om gegevens en diagnoses van iedereen die wel eens een psycholoog heeft bezocht.

De zaak gaat over de wijze waarop zorgverzekeraars brieven en declaraties van psychologen opvragen om declaraties te controleren. Zij kunnen daarbij zien waarom diegene naar de psycholoog is gegaan. Patiënten kunnen die inzage officieel weigeren door bij de psycholoog een boxje aan te vinken waarin zij de verzekeraar geen toestemming geven om hun papieren in te zien. Dat heet een opt-out-regeling. Maar verzekeraars kunnen via een omweg de opt-ou- regeling omzeilen en deze diagnose alsnog inzien.

Een groep psychotherapeuten en psychiaters (KDVP) wil dat het CBP een einde maakt aan deze handelswijze van de zorgverzekeraar en heeft de hoorzitting aangevraagd. Het programma De Monitor wil van die hoorzitting televisie-opnames maken. Het CBP weigert dat vanwege de privacy van zorgverzekeraars die overigens niet bij de zitting aanwezig zijn.

De Monitor komt op 6 september met een uitzending over de wijze waarop zorgverzekeraars controles uitvoeren bij huisartsen, psychologen, ziekenhuizen, fysiotherapeuten, tandartsen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek