Algemeen QUIZ

Test hier je kennis over exoten (want ze komen steeds vaker voor en zijn schadelijk)

zaterdag 14 september 2019 Leestijd: 1 min.

Mug / Geen

Rembrandt van der Heijden

Redactie

rembrandt.vanderheijden@kro-ncrv.nl

zaterdag 14 september 2019 Leestijd: 1 min.

Chris van Dijk, onderzoeker aan de universiteit van Wageningen, vertelde ons eerder dat exotische dieren en planten door klimaatverandering makkelijker overleven in Nederland. Ze worden daardoor steeds vaker waargenomen. Maar wat is het gevolg? 

Stel je koopt een nieuwe woning en binnen de kortste keren vind je scheuren en kom je erachter dat de fundering en muren compleet verwoest zijn. Je bent ten einde raad en schakelt een specialist in. Dan hoor je dat het om een Japanse duizendknoop gaat, een exotische plant, die van nature niet in Nederland voorkomt. Het zijn de zogenoemde ‘invasieve exoten’ en ze worden steeds vaker waargenomen.  

Dit zijn dieren, planten, schimmels of micro-organismen die door menselijk handelen terechtkomen in een gebied waar ze oorspronkelijk niet voorkomen en zich er ook handhaven. Deze zogenoemde ‘invasieve soorten’ kunnen tropische ziektes meebrengen en tasten onze flora, fauna, oppervlaktewater en bodem aan. Wat zijn de belangrijkste soorten en hoe pakken we ze aan? Doe de test en ontdek het zelf.

Doe hier de test

 

 

 

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Rembrandt van der Heijden

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek