Terrorismebestrijding als tegenprestatie in de bijstand

maandag 14 september 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-09-14 om 20.43.34 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

maandag 14 september 2015 Leestijd: 2 min.

We krijgen meerdere tips binnen van mensen die tegenprestaties moeten leveren in de bijstand. Een van hen vertelt dat zijn 'werkervaringsplaats meer aanvoelt als een werkplaats'. Andere tipgevers werden naar eigen zeggen benaderd voor een werkervaringsplaats waar zij in verband met de Wet Witwassen en Financiering Terrorisme cliënten moesten controleren.

Zij weigerden en stellen: 'Betaal mensen gewoon normaal voor het werk dat ze doen.' We tekenen hun verhalen op voor ons dossier Sociale Dienst.

'Doorjakkeren'

Een tipgever uit Delft schrijft ons dat hij ‘anoniem wil blijven, want ik moet wel aan mijn toekomst denken.’ Hij heeft een werkervaringsplek bij PostNL in Delft en sorteert in de avonduren de post. Na die drie maanden zou hij nog een contract voor zes maanden kunnen krijgen, maar uitzicht op langdurig werk heeft hij niet.

‘Het fijne aan bezig blijven op een werkvloer is dat je in contact blijft met andere mensen. Maar dit werk is wel doorjakkeren en daarom is er weinig tijd voor persoonlijke ontwikkeling. Het is wat dat betreft meer een werkplaats dan een werkervaringsplaats,’ aldus de tipgever.

'Tegenprestatie is rechtvaardig'

De tipgever heeft er geen moeite mee om een tegenprestatie te leveren, maar hij heeft zijn vraagtekens over verplicht werk voor een commercieel bedrijf. 'Ik vind het rechtvaardig dat ik een tegenprestatie moet leveren, en ik hou van aanpoten. Maar ik vind het idee van een tegenprestatie dat je je inzet voor het algemeen belang. Niet voor een commercieel bedrijf als PostNL.'

Hij vertelt verder. 'Wat dat betreft zou ik liever iets in de groenvoorziening doen, fietsen uit de grachten dreggen, ik noem maar wat. Dan doe ik iets voor de gemeente wat nog niet door een ander bedrijf wordt gedaan.

We hebben nog geen contact opgenomen met Werkze!, het Werkbedrijf van de regio Delft, dat de tegenprestatie organiseert.

Terrorismebestrijding als tegenprestatie

We krijgen ook twee tips van mensen uit Zoetermeer die een tegenprestatie hebben geweigerd. Beide tipgevers werden benaderd voor een werkervaringsplaats bij Deloitte in Rotterdam, en wel een hele bijzondere: Zij moesten in verband met de Wet Witwassen en Financiering Terrorisme =cliënten van Deloitte controleren. Een aantal bijstandsgerechtigden uit Zoetermeer zijn benaderd om dit werk te gaan doen. Onze twee tipgevers zijn wel naar de informatiebijeenkomst van Deloitte gegaan, maar hebben dit werk uiteindelijk geweigerd.

‘Het gaat hier niet om een tegenprestatie, maar om een baan bij een commercieel bedrijf. Kijk alleen al naar het super deluxe pand aan de Maas waar ze in gehuisvest zijn. Dan kunnen ze je toch minimaal het minimumloon betalen voor de moeite. Betaal mensen gewoon normaal voor het werk dat ze doen!,' zo redeneren zij.

'Dit is een job die expliciet geen uitzicht biedt op werk, dat werd ons meteen verteld. Bij Deloitte geldt een vacaturestop, de kans op betaald werk is zeer gering, om niet te zeggen onmogelijk. Ik vind het belachelijk dat een gezond financieel bedrijf als Deloitte geen mensen via een uitzendbureau kan inhuren voor dit werk,’ klinkt het verder.

De tipgevers hebben blijkbaar het gevoel dat ze werk doen dat toch al gedaan had moeten worden. Bij een tegenprestatie moet het gaan om additioneel werk, dat staat in de Participatiewet.

Heeft u tips over een tegenprestatie in de bijstand? Mail de redactie: tip insturen

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

542 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek