Telefoontje met orthodontist: wat doet die chip op mijn rekening?

woensdag 15 april 2015 Leestijd: 1 min.

Lemaires /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

woensdag 15 april 2015 Leestijd: 1 min.

Een paar weken geleden meldt Casper Lemaire zich bij ons. Zijn zoon Endri heeft sinds een paar maanden een beugel. De dag na onze uitzending over beugelkosten krijgt Casper een fikse rekening van zijn orthodontist. Hij is niet aanvullend verzekerd, dus moet hij de beugel van zijn zoon van A tot Z zelf betalen. Tegen zijn collega’s zegt Casper dat hij de rekening niet helemaal begrijpt. Waarom staat er een post voor een chip op de rekening? Daar weet hij helemaal niets vanaf. Casper wordt door zijn collega’s gewezen op ons Meldpunt. De volgende dag schrijft hij ons:

'Mijn vrouw en ik vragen ons sterk af of dit nodig is, maar hebben hier geen enkele controle op.'

Op de redactie weten we inmiddels dat in de regels van de Nederlandse Zorgautoriteit staat dat deze chips (bedoeld om te kunnen meten hoe vaak een kind een beugel draagt) niet zomaar geplaatst mogen worden. Ouders moeten toestemming geven, want er zijn kosten aan verbonden – ruim 160 euro. De eerstvolgende afspraak van zoon Endri staat al ingepland. Maar Casper wil eerst met de orthodontist spreken voor hij zijn zoon langs laat gaan. Vandaag vraagt hij de orthodontist om opheldering. Wat zegt deze over de chip die zonder overleg is geplaatst?

Heeft u ook ervaringen met een beugelchip? Of stonden er anders posten op de rekening van de orthodontist voor zaken die niet met u zijn overlegd? Meld het via het Meldpunt Orthokosten of tip de redactie op 035-6719779.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Orthodontie
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Een mond vol rechte tanden is tegenwoordig de norm. Maar wat kost een beugel eigenlijk? Ondanks een flinke tariefkorting voor orthodontisten stijgen de kosten per beugel. Hoe kan dat?
Alles over dit onderzoek