Telefoon gestolen en locatie bekend? Politie kan vaak niets doen.

vrijdag 29 november 2013 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 29 november 2013 Leestijd: 1 min.

We kregen de afgelopen weken veel tips binnen van mensen die aangifte deden van telefoondiefstal. Je kunt een app installeren om je telefoon te localiseren als deze gestolen is.  Dat weet ook minister Opstelten. In het najaar van 2012 opende hij onder meer de website hier-waak-ik.nl. Hij riep jongeren daarmee op om volgsoftware op hun mobiele telefoon te installeren.

Opstelten stelde dat een geroofde telefoon makkelijker teruggevonden kan worden. En inderdaad, als slachtoffer van telefoondiefstal weet je vaak precies waar je telefoon ligt. Maar de politie kan hier vaak weinig aan doen, of wil dat niet. Opsteltens aansporingen bij de jongeren leiden dus niet tot het terugvinden van gestolen telefoons. Tot frustratie van de eigenaar. Een van onze volgers mailde het volgende over zijn gestolen telefoon:

“Mijn mobiele telefoon is gestolen op mijn werk en hier heb ik aangifte van gedaan. Ik heb hierbij het imei-nummer opgegeven en met dit nummer zou mijn mobiel opgespoord kunnen worden. Helaas heb ik niks meer gehoord na mijn aangifte.”

Een ander had een vergelijkbare ervaring:

“Mijn telefoon is tijdens het uitgaan gestolen. Ik ben er zelf achtergekomen wie dat gedaan heeft omdat het ping nummer van een blackberry uniek aan de telefoon is en het de dag na de diefstal genoemd werd onder een twitter account. Deze vondst was blijkbaar niet genoeg om daadwerkelijk iets met de aangifte te doen, ook al kreeg ik de indruk dat dat wel zou gebeuren omdat mijn verhaal zo sterk was.”

Soms kan de politie wel iets doen, zoals het geval was bij Jaap Stronks. Hij zorgde voor veel opschudding op twitter door zijn achtervolging op de telefoondieven live te delen met zijn volgers. De dief kon uiteindelijk door de politie worden gearresteerd.

Dit goede voorbeeld lijkt een uitzondering. Meestal staan slachtoffers van telefoondiefstal machteloos, ook als ze een volg-app geïnstalleerd hebben. Het Openbaar Ministerie bevestigde tegenover Webwereld dat ze in de regel niet tot een huiszoeking overgaan als de telefoon zich in een huis lijkt te bevinden. "Huiszoeking is een zwaar middel, dat de privacy van mensen aantast. Daar gaan we niet lichtvaardig mee om."

De politie roept telefoonbezitters op om volg-apps te installeren. Vervolgens doen mensen aangifte, maar doet de politie er niets mee. De verleiding zal dan groot zijn om zelf tot actie over te gaan.

Is uw telefoon ook gestolen, stond daar een volg-app op en heeft u aangifte gedaan? Wij zijn benieuwd naar uw ervaring. Deel hem met ons!

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek