Tekort aan goede zorg en onderwijs in krimpgebieden

dinsdag 16 april 2019 Leestijd: 1 min.

Basisschool de Dieftil in Oosterwijtwerd in krimpgemeente Loppersum / ANP

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

dinsdag 16 april 2019 Leestijd: 1 min.

De krimpgebieden aan de randen van Nederland dreigen onleefbaar te worden. De vergrijzing zet in rap tempo door, jongeren trekken weg, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft de grootste moeite op peil te blijven. Hoe houden we het leefbaar op het platteland? En hoe groot is de kloof tussen Randstad en platteland?

Gemeenten worstelen ermee. ‘Wij zien niet in waarom de mensen hier genoegen zouden moeten nemen met minder zorg,’ zo laat Burgemeester Froukje de Jonge van Stadskanaal van zich horen in het Dagblad van het Noorden. Zes gemeenten in Zuidoost-Groningen en de kop van Drenthe trekken aan de bel. Er zijn verhoudingsgewijs veel mensen met een lage economische status, met meervoudige aandoeningen en beperkingen. ‘De behoefte aan goede zorg groeit. Je moet echter constateren dat zorg alleen maar weggaat.’

‘Alleen goed onderwijs in de stad’

Maar ook middelbare scholen hebben het moeilijk, juist in gebieden waar de aanwas van jongeren stokt. ‘Als we niet oppassen moeten scholieren straks meer dan 20 kilometer reizen voor een middelbare school, ’ stelt Paul Rosenmöller van de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, in het Algemeen Dagblad. ‘Het kan niet zo zijn dat er straks alleen goed onderwijs bestaat in de stad. De overheid moet investeren.’ Politici in Zeeuws-Vlaanderen willen zelfs een status aparte, een financiële uitzonderingspositie, om het gebied leefbaar te houden.

De krimpcijfers

Klopt het? Zouden we aan de randen van Nederland éxtra moeten investeren om de dorpen leefbaar te houden? Moeten we het platteland anders gaan zien én behandelen als de Randstad? Als we de cijfers erbij zoeken liegen die er niet om. De verwachting is dat in 2040 de bevolking in de dunbevolkte regio’s met nog eens 16% zal krimpen, terwijl in de rest van Nederland de bevolking alleen maar verder groeit. Ook heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht dat in de krimpregio’s vooral de kwetsbare bevolking overblijft, die juist vaker intensieve zorg nodig zullen hebben. En dat terwijl in de randgebieden nu eerstehulpposten sluiten en ziekenhuiszorg op steeds grotere afstand komt te staan. Tel daarbij op dat ook het openbaar vervoer vaak slecht is geregeld, dan kan je de gevolgen uittekenen: krijgen we een tweederangs samenleving aan de randen van Nederland als we niets doen?

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Krimpgebieden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Krimpgebieden

Uitzending

De krimpgebieden aan de randen van Nederland dreigen onleefbaar te worden. De vergrijzing zet in rap tempo door, jongeren trekken weg, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft de grootste moeite op peil te blijven. Hoe houden we het leefbaar op het platteland? En hoe groot is de kloof tussen Randstad en platteland? Zondag 2 juni, 22:40 uur, NPO2.

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 02 juni 2019 om 22:40  NPO2

49 tips

ontvangen

Wonen en leefomgeving / Krimpgebieden

Help mee met dit onderzoek!

Woon jij in een krimpgebied en dreigen cruciale voorzieningen uit het dorp te verdwijnen of is het inmiddels al gebeurd? Ben je bestuurder die worstelt met de gevolgen van een krimpende bevolking? Of doe je er juist alles aan om jouw dorp of gemeenschap leefbaar te houden? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De krimpgebieden aan de randen van Nederland hebben het moeilijk. De vergrijzing zet in rap tempo door, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft moeite om op peil te blijven.
Alles over dit onderzoek