Tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen nog groter dan verwacht

donderdag 15 november 2018 Leestijd: 2 min.

Teun van de Keuken kijkt een dag mee bij een opleidingsziekenhuis / De Monitor

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 15 november 2018 Leestijd: 2 min.

Ziekenhuizen leiden jaarlijks nog lang niet genoeg mensen op om het tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel in de toekomst op te lossen. De komende jaren moet het aantal instromers in de opleidingen voor deze beroepen dan ook flink omhoog. Dat staat in een zojuist uitgekomen rapport van het Capaciteitsorgaan. Dit instituut rapporteert aan de zorgsector en de overheid.

‘De capaciteit was in 2016 nog net voldoende om aan de zorgvraag te kunnen voldoen. Inmiddels is het omslagpunt bereikt en overstijgt de huidige zorgvraag bij alle beroepen het beschikbare zorgaanbod,’ zo concludeert het adviesorgaan. In totaal adviseren zij daarom jaarlijks bijna 6000 gespecialiseerd verpleegkundigen, ambulanceverpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel op te gaan leiden. Ter vergelijking: in 2017 stroomden nog slechts 2500 gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunende medewerkers de opleiding in.

‘Inmiddels is het omslagpunt bereikt en overstijgt de huidige zorgvraag bij alle beroepen het beschikbare zorgaanbod.’Capaciteitsorgaan 2018

Vooral van IC-verpleegkundigen, Operatieassistenten, SEH-verpleegkundigen, Anesthesie-medewerkers en Kinderverpleegkundigen zijn in absolute zin hoge aantallen instromers nodig. Zo moeten er bijvoorbeeld jaarlijks 1068 Operatieassistenten, 545 SEH-verpleegkundigen en 796 IC-verpleegkundigen beginnen aan hun opleiding om in 2024 geen tekorten meer te hebben.

‘Het is onzeker of de forse extra instroom in de praktijk gerealiseerd kan worden,’ laat het adviesorgaan echter weten in zijn conclusie. Cruciaal is volgens het Capaciteitsorgaan verdere versterking van overleg in de regio’s en adequate inspanning van de raden van bestuur en directies van de zorginstellingen zelf.

Extra werkdruk

Voor het onderzoek Crisis in het ziekenhuis onderzoeken we de tekorten aan gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel. Hoe hebben deze tekorten kunnen ontstaan en op welke termijn zijn ze op te lossen? Van verschillende verpleegkundigen horen we dat op dit moment de rek er behoorlijk uit is op de werkvloer. Opleiden van nieuwe collega’s doen ze graag, maar zorgt soms ook voor extra werkdruk, zo laten zij weten. 

Niet voldoende opgeleid

Het is opvallend dat de adviezen fors hoger liggen dan de ramingen uit 2016. De voornaamste reden hiervan is volgens het Capaciteitsorgaan het feit dat de eerdere adviezen uit 2016 voor de meeste beroepen niet gehaald zijn.

‘Het in 2016 al vastgestelde tekort is daardoor niet ingelopen.’Capaciteitsorgaan 2018

Daarnaast neemt de zorgvraag de komende jaren toe door onder andere de vergrijzing. Ook dit maakt een hogere opleidingsstroom noodzakelijk. Andere oorzaken zijn te vinden in complexere patiënten en de administratiedruk, aldus het Capaciteitsorgaan.

Het Capaciteitsorgaan monitort de instroom van de medische vervolgopleidingen en rapporteert daarover aan de zorgsector en de overheid. Dit doen ze sinds 2014 ook voor de gespecialiseerd verpleegkundigen en het medisch ondersteunend personeel (de zogenoemde FZO-beroepen). Sinds dit jaar monitoren ze ook de ambulanceverpleegkundigen.

Het hele rapport lezen kan hier.

Lees de reactie van het ministerie en de branchevereniging van Universitair Medische Centra hier:

lees ook: Branchevereniging Universitair Medische Centra: ‘Je kan niet in 2 jaar 60 procent meer gaan opleiden.’ dinsdag 27 november

Bekijk hier de uitzending: Crisis in het ziekenhuis: tekort aan personeel.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

262 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek