Tegenstanders windmolens erkennen dat ze afgekocht zijn

zondag 15 november 2015 Leestijd: 1 min.

fotowindmolensdonker /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zondag 15 november 2015 Leestijd: 1 min.

Bij de bouw van een windmolenpark in West-Brabant zijn een aantal tegenstanders afgekocht. Zij hebben daarna hun verzet gestaakt, zodat het park zonder problemen kon worden gebouwd. Energiebedrijf Eneco en de tegenstanders kwamen daarbij een geheimhoudingsplicht overeen over deze afspraak en het geldbedrag dat is betaald.

Wij hebben natuurlijk geprobeerd deze mensen te interviewen. Maar zij wilden absoluut niet voor de camera. Uiteindelijk hebben we ze gebeld.


Inmiddels erkent Eneco dat geheimhoudingsclausules zijn getekend. Ze zeggen ook dat dit nu niet meer gebeurt. De tegenstanders suggereerden dat de clausule op initiatief van Eneco is opgenomen. Maar Eneco ontkent dat. Juist de tegenstanders wilden het stil houden en zouden op de clausule hebben aangedrongen.

Komende zondag bij De Monitor om 22:40 uur op NPO2: de winnaars en verliezers van windenergie.

Heeft u ook informatie over geheimhoudingsclausules en afkopingen, mail ons op demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek