‘Tegenstanders megastallen vallen over iedere scheet’

woensdag 21 september 2016 Leestijd: 1 min.

Mannen aan de Waal_04 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 21 september 2016 Leestijd: 1 min.

Het is een veelgehoord verwijt in de voorbereiding van onze uitzending over een mega-geitenstal: De tegenstanders van de stal komen 'van buiten', zijn niks gewend, en klagen over ieder luchtje. Kom in het Gelderse Rossum niet met deze stadse fratsen aanzetten. Hier wordt geboerd. En ja, dat ruik je weleens.

Aan de oevers van de Waal spreken we een aantal rasechte Rossummers over de weerstand tegen de geitenstal. Volgens hen is het vooral de ‘import’ die klaagt. ‘Het is hier agrarisch gebied. Als die mensen hier komen wonen, dan moeten ze gewoon weten dat dat kan gebeuren’, zegt de een. Een ander: ‘98 procent van de klagers komt van buiten. Vroeger kon alles en nou vallen ze over iedere scheet.’

Hoe zit dat met deze directe buren die klachten hebben over de geplande mega-geitenstal in Rossum? We spraken Martin en Maja Ropars voor ons dossier Lokaal Bestuur. Zij wonen recht naast de oude, leegstaande varkensstallen waar straks 5100 geiten moeten komen. En ze doen er alles aan om de komst van de stal te voorkomen.

Varkens worden geiten, wat is het verschil? Zijn dit nou die stadse fratsen? Martin – zelf een boerenzoon – spreekt dat met klem tegen. De varkensstal naast hen was voor hen geen probleem toen ze daar kwamen wonen. Martin: ‘Maar wat vragen ze nu? Ze willen 3 keer zo groot. We praten over 5000 geiten hè. Dat is gewoon een fabriekshal.’

Martin Ropars is bang voor de stankoverlast. ‘Ik zit met de ellende. Hij zit goed, want van hem wordt alles naar buiten geblazen. Hij zit niet in de stank, want hij blaast alles naar buiten.’ lees ook: Directe buren mega-geitenstal als enige omwonenden niet beschermd tegen stankoverlast donderdag 01 september

Oproep

Zondag in de uitzending van de Monitor het verhaal over de mega-geitenstal en hoe gevaarlijk dat is voor de volksgezondheid. Heb jij meer informatie over de voor- en nadelen van megastallen? Of weet je meer over de mogelijke komst van de geitenstal in de gemeente Maasdriel? Stuur mij dan een mail: Sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl. Of gebruik het tipformulier.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

535 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek