Technisch directeur over controle energielabels: Vorig jaar één schorsing, veertien sancties

zaterdag 02 april 2016 Leestijd: 2 min.

energie algemeen 1 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

zaterdag 02 april 2016 Leestijd: 2 min.

We horen van meerdere tipgevers dat bij het vaststellen van het energielabel van een huurwoning fouten gemaakt kunnen worden. Omdat het energielabel wordt meegenomen bij het vaststellen van de huurprijs kan dat financiële gevolgen hebben. We weten inmiddels dat het heel moeilijk is voor huurders om een verkeerd label recht te zetten. De Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL) is verantwoordelijk voor het beheer van het gecertificeerde energielabel systeem. Wij willen weten hoe zij hun controles uitvoeren.

‘Er zijn veel labelaars en natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar we hebben een goed mechanisme hebben ingebouwd om die fouten eruit te halen. In 2015 zijn er 14 sancties uitgevoerd op deskundigen die indexen opstellen voor huurders. Van één certificaathouder werd het certificaat ingetrokken,’ dat legt Wil van Ophem, directeur van het KvINL, ons uit. Zijn organisatie controleert het werk van de erkende energielabel-adviseurs door middel van een steekproef van twee procent van alle afgegeven energie-indexen. Van Ophem vertelt dat eerder alleen nog naar de juistheid van labels gecontroleerd werd, maar dat nu ook naar personen wordt gekeken: geeft een adviseur stelselmatig foute labels?

Grote gevolgen

We vragen de technisch directeur of een steekproef van twee procent niet wat aan de magere kant is voor een index die financiële gevolgen heeft voor een huurder? ‘Natuurlijk kun je het controleniveau opschroeven. Maar dan gaat het kostenniveau óók omhoog. En de vraag is of je dat meer inzicht oplevert. Wat je doet door een grotere steekproef te nemen is niet het beeld veranderen, wel de onderbouwing van dat beeld vergroten. Als in de audit blijkt dat er fouten zijn gemaakt, moet niet alleen de index opnieuw worden gemaakt. Het betreffende bedrijf moet dan ook een oorzaakanalyse doen om erachter te komen waar de bron van het probleem zit en er vervolgens ook iets aan doen.’

Tijdens de controle van een afgegeven label is een marge ingebouwd van acht procent. Met andere woorden: als het werk door de adviseur voor 92% goed is gedaan, dan zal hij door de controle komen en zal het door hem afgegeven energielabel als ‘juist’ worden bestempeld. We zagen echter in het voorbeeld van de Utrechtse huurders waarvan het label slechts 2% afweek, dit al financiële gevolgen kan hebben. Zij zitten namelijk nét in een label B, en de bij hen geconstateerde afwijking zorgt er al voor dat ze een label lager uitkomen en de huur 80 euro per maand omlaag gaat. Wat vindt Van Ophem daarvan?

‘Dat kan inderdaad nét voorkomen en is inherent aan het systeem. Op het moment dat je op die grens zit, dan moet er gewoon echt goed gekeken worden of dit ook klopt. Ik vind in elk geval dat woningcorporaties er goed aan doen dat als er gerede twijfel is bij de huurder, om nog eens nauwkeurig te kijken. Met name is dat belangrijk omdat het bij corporatiewoningen doorgaans zo is dat er meerdere gelijke woningen zijn met die index. Er is dus veel mee gemoeid dat die index ook klopt.’

Reactie minister Blok

Dit klinkt als een logisch advies: 'nog eens nauwkeurig kijken naar het energielabel bij gerede twijfel'. Maar eerder in ons onderzoek Huurdersproblemen vertelde huurrechtjurist Denise Zonnebeld uit Groningen dat de energie-index wél meetelt voor de hoogte van de huur, maar dat het heel moeilijk is voor huurders om een verkeerd label recht te zetten. Zij ziet in de praktijk dat huurders niet bij de huurcommissie terecht kunnen om hun index te laten toetsen. Wij leggen onze bevindingen voor aan minister Blok van Wonen en Rijksdienst, in wiens portefeuille de energie-indexen vallen. Vindt hij het ook wenselijk dat huurders hun twijfels over de energie-index ergens kunnen laten toetsen? Zijn reactie lees je hier morgen.

Morgenavond zie je onze uitzending over ‘Huurdersproblemen’ op NPO2 om 22:35 uur:

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1409 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek