‘Te weinig geld binnen pgb om de kosten te dekken’

woensdag 03 april 2019 Leestijd: 1 min.

Thuiszorgmedewerker bedient elektrische rolstoel / ANP/ Roos Koole

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

woensdag 03 april 2019 Leestijd: 1 min.

Een kwart van de mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt te weinig geld om hun zorgverleners te betalen. Dat blijkt uit onderzoek onder de achterban van Per Saldo en MantelzorgNL. We bellen met Liesbeth Hoogendijk, directeur van de laatstgenoemde organisatie. Wij zijn op zoek naar ervaringsverhalen.

‘Het is een probleem. Veel mensen kunnen met hun pgb de kosten niet dekken. Professionele hulpverleners kunnen ergens anders beter betaald werk krijgen dan bij mensen thuis en de mantelzorgers die deze extra zorg moeten overnemen krijgen daar vervolgens ook weer te weinig geld voor,’ vertelt Hoogendijk.

Onderzoek

Dinsdagmiddag bood Hoogendijk samen met de organisatie PerSaldo hun gezamenlijke onderzoek aan bij de Kamercommissie voor Volksgezondheid (VWS). Onder hun achterban deden ze onderzoek waaruit blijkt dat een kwart van de mensen problemen ondervindt om de kosten te dekken met hun pgb.

Volgens Hoogendijk zorgt dit voor problemen bij mantelzorgers. ‘We zien dat mensen te weinig krijgen voor de extra hulp die ze verlenen bovenop de zorg die zij al als mantelzorg geven, wat al een fors aantal uur per week kan zijn. 

Als jij er bijvoorbeeld voor kiest om je man die niet meer zelfstandig kan douchen te helpen en daardoor minder uren op een dag kan werken, kun je een vergoeding krijgen voor die zorg uit het pgb. Alleen dat bedrag blijkt vaak veel te laag, omdat een pgb voor deze zorg een stuk lager is dan wanneer je het uitbesteedt aan een professional. En dat zorgt voor problemen.’

Niet altijd eigen keuze

Daarnaast is het zo dat mensen niet altijd de keuze hebben om over te gaan op professionele zorgverlening. ‘Er is geen zorgprofessional en het is moeilijk om de zorg uit te besteden voor het bedrag dat het pgb toelaat. Dan zijn familie of anderen uit de eigen omgeving soms gedwongen om het zelf te doen,’ vertelt Hoogendijk.

Door een nieuwe maatregel moet iedereen die vanuit een pgb zorg geeft, minimaal het minimumloon krijgen.  Alleen hierdoor blijken de kosten vaak veel hoger uit te vallen dan dat binnen het pgb past. Daarom wordt het mogelijk om mantelzorgers die geïndiceerde zorg leveren (dus bovenop de zorg die zij al gewoon geven) hiervoor niet het minimumloon, maar een  zogenaamde ‘symbolisch lage vergoeding’ te geven: een soort ‘vrijwilligersvergoeding’. Dat is dan maximaal 142 euro per maand, dus ontzettend weinig geld,’ stelt Hoogendijk. Deze regeling gaat in vanaf 1 mei.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg aan huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Zorg aan huis

Uitzending

Ouders van kinderen met een meervoudige handicap maken zich zorgen over corona. Als je kind bij een verkoudheid al op de ic terechtkomt, hoe krijgt het dan de juiste zorg in een overvol ziekenhuis? En hoe hou je zelf 24/7 de intensieve zorg vol?

Deel jouw ervaring 57 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 13 april 2020 om 22:40  NPO2

474 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Zorg aan huis

Ervaringsverhalen gezocht

Ben jij een mantelzorger en herken jij je in dit verhaal? Of een zorgprofessional die hiermee te maken heeft? We komen graag met je in contact.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat merken deze zorgmedewerkers én hun cliënten van de coronacrisis? Ben jij thuiszorgmedewerker en maak je je zorgen hoe je de zorg veilig kan verlenen?
Alles over dit onderzoek