Nieuws Ambulance Amsterdam zet alle wagens in voor verwarde mensen

‘Te veel verwarde mensen voor twee psycholances in Amsterdam’

zondag 15 september 2019 Leestijd: 3 min.

Ambulance Amsterdam / ANP

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

zondag 15 september 2019 Leestijd: 3 min.

We schreven eerder al over de succesvolle inzet van een psycholance in Assen. Maar in Amsterdam zijn ze inmiddels alweer gestopt met deze speciale ambulances voor psychiatrische patiënten. Hoe zit dat? Voor ons onderzoek naar verwarde mensen bel ik met Ambulance Amsterdam.

Directeur Frans Sier en adjunct-directeur Astrid Brugman zijn het eens: de psycholances kunnen in Assen heel succesvol zijn, maar in een grote en drukke stad als Amsterdam werkt het niet. In 2017 en 2018 reden er speciale psycholances in de hoofdstad rond, maar inmiddels regelt Ambulance Amsterdam deze zorg op een andere manier. 

Politie niet meer verantwoordelijk

De psycholance werd gezien als de oplossing voor het vervoer van verwarde personen. Al in 2016 vertelde toenmalig korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg  in onze uitzending dat de politie niet meer verantwoordelijk moest zijn voor deze groep mensen. Het nam voor de politie erg veel tijd in beslag, en bovendien was de politie niet in staat hen passende hulp te bieden, aldus Aalbersberg. ‘Dit is een patiënt en daar moet een hulpverlener bij komen en niet de politie,’ aldus Aalbersberg destijds.

lees ook: ‘Iemand die in zijn onderbroek het verkeer staat te regelen, is geen crimineel' woensdag 04 september

Daar was de psycholance. Met GGZ-medewerkers aan boord zou die het werk van de politie kunnen overnemen, en de mensen meteen vanaf de ophaallocatie kunnen helpen. Pilots met de psycholance werden op verschillende plekken in Nederland opgezet, waaronder in Assen en Amsterdam.

In Amsterdam was er bij de start van de pilot één wagen beschikbaar, later twee. ‘We werkten met drie fulltime sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, gedetacheerd vanuit Arkin, een Amsterdamse GGZ instelling,’ aldus hoofd operatie Brugman.

Niet in Amsterdam

Hoewel de test met de psycholance in Assen goed lijkt te werken, bleek dit in Amsterdam niet het geval. ‘We waren werkzaam in een heel groot gebied, en we kregen te veel meldingen op plekken die ver uit elkaar liggen. Met twee voertuigen zorgde dat ervoor dat de wachttijden op de psycholance behoorlijk opliepen. Dat kan niet bij een acute melding, we konden niet 24 uur per dag patiënten van goede zorg voorzien,’ aldus directeur Frans Sier.

 En meerdere psycholances inzetten blijkt niet eenvoudig volgens Sier. ‘We werkten met personeel vanuit de GGZ. Psychiatrisch verpleegkundigen zijn schaars, zeker in de stad, en voor GGZ-instellingen moeilijk te vinden, die konden dus niet makkelijk meer personeel uitbesteden aan de psycholance.’

lees ook: ‘Neem maar iets meer medicatie’ wordt er gezegd want de crisisplekken zitten nu even vol woensdag 11 september

‘Grote stap vooruit’

En er is nog een complicerende factor in de hoofdstad volgens Brugman: ‘In Amsterdam hebben we met een hele grote en diverse groep mensen te maken. Niet iedereen hoort uiteindelijk in de psychiatrie thuis, maar we hebben ook te maken met mensen waarbij de verwardheid een lichamelijke oorzaak heeft, of bijvoorbeeld verwarde toeristen door drugsgebruik,’ vertelt Brugman. 

Directeur Frans Sier vertelt dat Ambulance Amsterdam daarom eind 2018 heeft besloten om het roer om te gooien. ‘We wilden een grote stap vooruit nemen, zodat we echt iedereen konden helpen. Daarom hebben we besloten om te stoppen met de psycholances en nu iédere medewerker, dus alle 400 chauffeurs en verpleegkundigen, een opleidingsmodule psychiatrie te laten volgen. De bemanning van al onze voertuigen is inmiddels 24/7 bevoegd en bekwaam om verwarde personen en psychiatrische patiënten ambulancezorg te geven.’ Exacte cijfers heeft de ambulancedienst niet, maar ze stelt over het algemeen nu binnen 30 minuten bij een verwarde patiënt aanwezig te kunnen zijn.

lees ook: ‘De politie stormde schreeuwend de trap op waarop mijn kind in paniek het raam uitsprong’ woensdag 21 augustus

Niet alles werkt overal

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft verschillende pilots in gang gezet waarbij lokale ambulancediensten zelf konden invullen hoe zij de hulp voor verwarde mensen wilden vormgeven. In een recente Kamerbrief liet de staatssecretaris weten het vervoer standaard onder te willen brengen bij de ambulancediensten.

Sier benadrukt dat een succesvolle manier van aanpak verschilt per regio en vindt dat daar ruimte voor moet blijven. ‘Wat in Assen werkt kan in Amsterdam niet werken. En het vormgeven van het vervoer voor deze groep mensen blijft erg complex. We zijn trots op onze manier van vervoer, maar tegelijkertijd hebben we wekelijks overleg met partners zoals de GGZ-instellingen en de politie, en zien we dat er elke week nog wel iets misgaat. De moeilijkheid zit hem niet alleen in het vervoer, maar ook in waar je de patiënt naartoe brengt. Iemand met een lichamelijk probleem breng je naar een ziekenhuis, maar bij de complexe problematiek van personen die verward gedrag vertonen ligt dat ingewikkelder. Daar is niet altijd een plek beschikbaar waar je ze 24/7 naartoe kan brengen.’

Nieuwsbrief

Ons onderzoek naar verwarde mensen volgen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan houden wij je op de hoogte.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Verwarde mensen
Verkenning Research Opnames Uitzending

590 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Verwarde mensen

Help mee met dit onderzoek!

Hoe staat het met de zorg voor mensen met verward gedrag? Ben jij een professional of een ervaringsdeskundige? We komen graag met je in contact.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten...
Alles over dit onderzoek