Oproep zzp'ers en schulden

Taxichauffeur kookt gratis maaltijd voor zzp’ers: “Geen inkomen, dan moet je op een andere manier aan eten komen”

woensdag 21 oktober 2020 Leestijd: 3 min.

Taxichauffeur Marko van Kesteren / Marko van Kesteren

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

woensdag 21 oktober 2020 Leestijd: 3 min.

Taxichauffeur Marko van Kesteren verkeert in financieel zwaar weer. Veel van zijn taxiritten vielen weg door corona. En hij is niet de enige zzp’er die momenteel hard geraakt wordt. Om lotgenoten een hart onder de riem te steken, kookt hij gratis maaltijden. “Geen inkomen, betekent geen geld. Dan moet je toch op een andere manier aan je eten komen.”

Zijn blinkende, grijze Mercedes staat momenteel vaker stil dan ooit. “De ritten naar Schiphol zijn bijna helemaal weggevallen”, vertelt taxichauffeur Marko van Kesteren uit Amstelveen. “De horeca ligt op zijn gat. Mensen bellen nu geen taxi meer na een cafébezoek om naar huis te kunnen gaan.” Marko, die vooral ’s nachts taxidiensten rijdt, zag zijn inkomen dan ook hard achteruitgaan sinds Covid-19 toesloeg. “Voor corona had ik zo’n acht tot vijftien ritten per dienst, nu heb ik er een tot drie.”

Oproep:  Ben je zzp’er en ben je hard geraakt door de coronacrisis? Heb je problematische schulden of dreig je in de schuldhulpverlening terecht te komen? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.


Vaste lasten
Terwijl zijn inkomsten drastisch afnamen, liepen zijn vaste lasten door : “Ik heb mijn autoverzekering, een leasecontract van zo’n duizend euro per maand. Het wordt weer kouder, dan laat je vaker de motor draaien als je wacht op een klant: dat kost brandstof.” Niet alleen zakelijk, ook privé moest hij zijn lasten blijven ophoesten. “Huis, water, elektra: die kosten gaan gewoon door. Ik heb geen gezin, wel een hond en drie katten om te onderhouden.”

Om het hoofd boven te water te houden, sloot Marko een bedrijfslening af bij de gemeente van tienduizend euro tegen twee procent rente. “Schulden heb ik nog niet”, zegt hij, “maar die lening moet ik straks wel terugbetalen.”

We spreken Marko voor ons verkennend onderzoek over schulden en zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel), een van de groepen op de arbeidsmarkt die de minste sociale voorzieningen om zich heen heeft. Tot nu toe lijkt het nog mee te vallen met de getroffen zzp’ers door de coronacrisis. Dat komt deels door Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers), een steunmaatregel van het kabinet waar zzp’ers een beroep op kunnen doen. Maar deze steun blijft niet eeuwig doorgaan. Deskundigen denken dan ook dat er nog een grote klap komt onder zzp’ers, hoewel niemand precies weet wanneer.

Als Tozo wegvalt, heb ik een probleem want dan kan ik de vaste lasten niet meer betalen. Taxichauffeur Marko van Kesteren

Ook Marko zingt het voorlopig uit dankzij de overheidssteun en de paar ritjes die hij maandelijks heeft. Als de overheidsmaatregelen er straks niet meer zijn, wordt het penibel. “Als Tozo wegvalt, heb ik een probleem, want dan kan ik de vaste lasten niet meer betalen.”

Gratis maaltijden
Marko is niet de enige bij wie het water al aan de lippen staat, zo besefte hij. Nu hij minder werk heeft, wilde hij wat doen voor zijn lotgenoten. Dus bedacht hij om gratis eten te regelen voor andere zpp’ers. Hij klopte aan bij Participe, een maatschappelijke organisatie die hem verder hielp. Via hen begon hij eerst een voedselbank voor zzp’ers. Later, toen hij besloot om maaltijden te gaan koken, kon hij dankzij hen gebruik maken van een grote keuken in een seniorencomplex. 

Boodschappen doet Marko in de supermarkt, bij de slager, groenteboer en bij andere ondernemers uit de buurt die hem gratis levensmiddelen meegeven om zijn initiatief te steunen. “Met een paar man koken en eten we dan een lekker hapje. Het is heel gezellig”, vertelt Marko. Zo’n elf ondernemers komen langs voor de gratis maaltijd die hij en zijn maten tweewekelijks bereiden. “Laatst hebben we gevulde paprika gemaakt en fruitsalade. Soms geven we mensen een fruitmand mee of bakken we appeltaart.”

Hoe groot de financiële problemen onder de eters zijn, weet Marko niet precies. “Daar praat je niet gauw over. “Maar”, zo concludeert hij, “ze komen niet voor niets bij ons, Want geen inkomen, betekent geen geld. Dan moet je toch op een andere manier aan je eten komen.”

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

16 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Werk en inkomen / Schulden

Ben je zzp'er en verkeer je in financieel zwaar weer?

Ben je zzp’er en hard geraakt door de coronacrisis? Heb je problematische schulden of dreig je in de schuldhulpverlening terecht te komen? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Leontien Aarnoudse Redactie
Leontien Aarnoudse is journalist en researcher. Voor het onderzoeksjournalistieke platform Pointer dook ze dieper in de misstanden binnen de zorg. Als freelance journalist schreef ze vooral over ontbossing, klimaat en duurzaamheid. Haar artikelen zijn verschenen bij o.a. NRC, De Correspondent en OneWorld.
Lees verder
@leontiena

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek