Taxatietest koophuis wijst uit: je kunt bij taxateur wensbedrag bestellen

zondag 02 oktober 2016 Leestijd: 3 min.

taxateur 3 /

Josselin Gordijn

editor

@Josselin Gordijn

zondag 02 oktober 2016 Leestijd: 3 min.

Laat een taxateur zich in zijn werk beïnvloeden door zijn of haar opdrachtgever? Na het openen van ons dossier Koophuis komt de ene na de andere tip binnen van huizenkopers die het gevoel hebben dat hun taxateur te sturen was. Om zelf te testen in hoeverre dit mogelijk is nemen we de proef op de som: we laten het huis van verslaggever Daan Jansen taxeren en leggen dit vast met verborgen camera’s. Lukt het Daan om twee taxateurs het huis hoog, en twee taxateurs het huis laag te laten taxeren?

Het is donderdagochtend. In een hoekwoning in een populaire wijk in hartje Utrecht worden drie verborgen camera’s geïnstalleerd. In de komende uren zullen vier taxateurs langskomen om het huis te bekijken en hun waardebepaling eraan te verbinden. Verslaggever Daan zoekt uit of de taxateurs hierin te sturen zijn.

‘Ik ben wel een enorme eikel als ik dat opschrijf’

De eerste taxateur arriveert. Daan vraagt hem of het handig is aan te geven dat hij het huis zo hoog mogelijk getaxeerd wil hebben. ‘Túúrlijk,’ antwoordt hij. Hij geeft aan dat hij de waarde niet 15.000 euro hoger kan maken, maar het bedrag een paar duizend euro ophogen, daar doet hij niet moeilijk over. ‘De laatste drie-, vier-, vijfduizend euro, daar heb ik geen problemen mee.’

Mocht de door hem getaxeerde waarde niet naar wens zijn, dan maakt hij geen rapport op en kan Daan zijn wens aan een andere taxateur voorleggen. Deze taxateur geeft de mogelijkheid tot ‘shoppen’: als hij niet aan de gewenste waarde komt, kan Daan op zoek naar een taxateur die dit wel kan. Na 22 minuten vertrekt de taxateur weer. Ruim een week later komt het taxatierapport binnen met daarin exact de gewenste waarde: 315.000 euro. De taxateur heeft de woning niet gemeten en dat is te zien in het rapport. Hij schrijft 8m2 meer op dan het huis in werkelijkheid beslaat.

De tweede taxateur vraagt uit zichzelf of Daan een wenswaarde heeft, waarop Daan zegt dat hij de woning zo hoog mogelijk getaxeerd wil hebben. De taxateur benadrukt dat hij de woning taxeert ‘op wat hij zelf vindt’, maar ook hij doet niet moeilijk over de laatste paar duizend euro: ‘Stel dat ik 2500 euro lager uitkom, dan ben ik natuurlijk wel een enorme eikel als ik dat bedrag ook opschrijf.’ Na 19 minuten vindt hij het welletjes. Een week later verschijnt er geen taxatierapport. De taxateur is erachter gekomen dat hij niet de enige was die het huis onder de loep nam en trekt zich terug uit de opdracht. Het is namelijk ongebruikelijk om meerdere taxateurs in te schakelen.

Aan de derde taxateur laat Daan ontvallen dat het voor hem gunstig zou zijn als het huis zo laag mogelijk getaxeerd zou worden. Deze man is duidelijk: ‘Dit is mijn benadering van de markt, ik moet een onafhankelijk rapport opstellen.’ Na 18 minuten verlaat de taxateur het huis. De uitkomst: 300.000 euro. Deze taxateur is de enige die er geen moeite mee heeft als we de naam van zijn kantoor noemen. Hij werkt voor Pauw Makelaardij in Utrecht en wekt de indruk zich aan de regels van het register van taxateurs te houden en op onafhankelijke wijze tot een waarde te komen. Hij laat in een reactie weten dat hij volledig staat achter zijn werk en taxatie.

Aan de vierde en laatste taxateur wordt gevraagd het huis zo laag mogelijk te taxeren. De man gaat niet direct op Daans wens in. Hij geeft aan ‘altijd blanco binnen te komen’. Deze taxateur is de enige die opmerkt dat Daans schuur bedekt is met asbestplaten, iets wat een taxateur moet vermelden in het rapport. Na ruim een half uur is de vierde taxateur klaar met zijn observatie. In het taxatierapport wordt een waarde genoteerd van 285.000 euro, de laagste waarde de vier. Het lijkt erop dat ook nummer vier wel degelijk naar Daans wens heeft geluisterd.

Conclusie

Twee van de vier taxateurs hebben zich laten beïnvloeden door Daans wens. Waar hij om een hoog bedrag vroeg, kreeg hij dat ook. Bij de lage wenswaarde, was er één taxateur die daar in meeging. Het verschil tussen de hoogste en laagste waarde bedraagt 30.000 euro. Dat de taxateurs op verschillende waarden uit komen is niet opvallend: de waarde van een huis is geen exacte wetenschap.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zei eerder op onze site dat het onwenselijk is als taxateurs hun oren laten hangen naar de wensen van de klant. ‘Een taxateur moet objectief te werk gaan en mag zich niet laten leiden door wat een opdrachtgever als uitkomst wenst’, aldus Gerben Everts, bestuurslid van de AFM.

Om de kwaliteit van taxateurs te controleren is het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) in het leven geroepen. Het register vindt dat taxateurs anders te werk zouden moeten gaan op het moment dat een klant een waarde ‘bestelt’. ‘Dat is volstrekt onacceptabel en betekent dat de taxateur onmiddellijk de opdracht moet teruggeven.’

We hebben de drie andere taxateurs ook om een reactie gevraagd, maar ze wilden niet reageren.

Oproep

Wil je meer weten over ons onderzoek naar de woningmarkt, lees dan ons dossier Koophuis. Wil je reageren op bovenstaande of jouw ervaring delen? Dat kan: tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Josselin Gordijn

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek