Taxateur: ‘Er is een groep die te lichtzinnig taxeert om maar een deal te kunnen sluiten’

woensdag 28 september 2016 Leestijd: 2 min.

FritsMarkus.zonderlogo /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

woensdag 28 september 2016 Leestijd: 2 min.

'Ik denk dat er een groep taxateurs is, die te lichtzinnig een taxatiewaarde opschrijft om maar een deal te kunnen sluiten.’ We interviewen Frits Markus, een bevlogen makelaar en taxateur uit Barendrecht, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs (NVM), voor ons dossier Koophuis. Markus ergert zich aan sommige van zijn vakgenoten. Volgens hem komt het vaak voor dat een taxateur klakkeloos het aankoopbedrag van de woning als taxatiewaarde overneemt.

Veel belangen

Hoe belangrijk is nu zo’n taxatie? Markus: ‘De taxatie is buitengewoon belangrijk,omdat zo’n taxatierapport voor de bank de basis is waarop de hypotheek wordt verstrekt. Dus er hangen veel belangen aan zo’n taxatierapport. De zorgvuldigheid waarmee je zo’n rapport opbouwt, dat is evident.’ Een bank wil zeker weten dat het hypotheekbedrag wordt verstrekt met een goed onderpand. En juist aan de zorgvuldigheid van de taxatie die daarbij hoort, als ook aan de onafhankelijkheid, schort het bij sommige van zijn collega’s, vindt hij.

Markus: ‘Alle partijen hebben er baat bij dat de koop van een woning doorgaat en dat de financiering rondkomt: de koper, de verkoper, de makelaar, de hypotheekadviseur en de taxateur.' Alleen de bank heeft een controlerende functie, maar ook die wil graag een nieuwe klant werven. Dat is een reden waarom taxateurs soms de marktwaarde van een woning eenvoudigweg vaststellen op het aankoopbedrag. Dan komt de financiering namelijk rond.

Iedereen te vriend houden

Markus zegt dat hij zelf als taxateur wèl onafhankelijk te werk kan gaan. ‘Ik ben niet betrokken bij de aankoop, ik ben niet betrokken bij de verkoop, ik heb geen relatie met de hypotheekverstrekker. Aan mij wordt als lokale deskundige gevraagd om de waarde te bepalen. En ik laat me niet door wie dan ook van buitenaf beïnvloeden.’ Tot zijn spijt geldt dat niet voor alle collega’s. ‘Ik denk dat er een groep taxateurs is en daar hebben we het helaas over, die te lichtzinnig een taxatiewaarde opschrijft om maar de deal te kunnen sluiten. Om iedereen maar te vriend te houden.’

Nieuwe bubbel

Uiteindelijk brengen slechte taxaties risico’s met zich mee. ‘Het bedrag dat in het taxatierapport staat, is een heel belangrijke basis waarop een financier en geldverstrekker geld uitleent. De hypotheekverstrekker moet kunnen vertrouwen dat de marktwaarde, zoals dat in een taxatierapport staat, klopt’. Als er onverantwoorde hypotheken worden verstrekt, kan de stabiliteit van de financiële markt in gevaar komen, omdat er hypotheken worden verstrekt zonder goed onderpand. Markus: ‘Het gevaar bestaat toch dat je een bubbel aan het creëren bent.’

We willen weten hoe het met de onafhankelijkheid is gesteld van taxateurs op de particuliere huizenmarkt. Heb je hier ervaring mee als koper, verkoper of als collega? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek