Tandarts start rechtszaak tegen zorgverzekeraar om controle

vrijdag 14 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Daniël Joffe - Tandarts /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 14 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

We krijgen een mail van tandarts Daniel Joffe uit Steenwijk. Ook hij heeft te maken gehad met controle van de zorgverzekeraar, met zelfs een rechtszaak tot gevolg.

De tandarts, die eerder in een uitzending van De Monitor te zien was, vertelt ons dat hij in 2014 een brief kreeg van de zorgverzekeraar. Daarin zou staan dat uit statistische analyse is gebleken dat hij mogelijk teveel zou declareren. Vooral op twee gebieden valt hij op: hij maakt veel grote röntgenfoto’s en hij doet veel aan preventie. De zorgverzekeraar wil een verklaring.

Joffe wil op zijn beurt nu via de rechter te weten komen hoe de verzekeraar heeft berekend dat hij teveel zou declareren. Hoe is het statistische onderzoek uitgevoerd? En met wie wordt hij vergeleken?

“Ik ben een wetenschapper en wil weten hoe ze dat hebben gedaan. Is het helemaal goed gegaan of is het een soort van tandartsenbingo?”

Zelf denkt hij dat hij misschien meer dan oudere tandartsen in zijn buurt aan preventie doet. Ook hebben niet alle tandartsen in zijn buurt moderne röntgenapparatuur waarmee je de grote foto’s kunt maken.

“Ik ben helemaal niet tegen controle, maar ik wil wel graag weten hoe die controle wordt uitgevoerd. Nu blijft het vaag wat ik niet goed zou hebben gedaan en weet ik dus ook niet hoe ik antwoord moet geven op hun vragen.”

Op de vraag om uitleg heeft hij vooralsnog geen antwoord gekregen, zo zegt Joffe. Ondertussen heeft de zorgverzekeraar ook inzage in 104 patiëntendossiers gevraagd om het declaratiegedrag van Joffe verder te controleren. Daarvoor zijn de patiënten zelf benaderd. Joffe wil eerst inzage krijgen in het statistische onderzoek, voordat er inzage is in de dossiers. Ook wil hij dat de zorgverzekeraar een verklaring tekent dat zij zich aan de wettelijke regels houdt die gelden voor de materiele controle.

Achmea zelf zegt dat zij al veel vragen van Joffe hebben beantwoord en dat zij Joffe ook hebben uitgenodigd voor een gesprek, maar dat hij hier niet op in is gegaan.

Nu volgt dus een rechtszaak. Woensdag dient de zitting bij het Gerechtshof in Groningen.

Waarom stapte tandarts Daniel Joffe naar de rechter:

Bent u zorgverlener en heeft u ook te maken met materiele controle door de zorgverzekeraar? Laat het ons weten! Demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek