Tandarts: ‘Achmea komt met ongebreideld machtsvertoon binnenzetten’

donderdag 20 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

tandarts Daniel Joffe over winst rechtszaak /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

donderdag 20 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Tandarts Daniel Joffe die een rechtszaak aanspande tegen Achmea, stoort zich aan de manier waarop verzekeraars, en in het bijzonder Achmea, controleren of zorgverleners wel doelmatig en rechtmatig declareren.

Achmea komt met behoorlijk ongebreideld machtsvertoon bij je binnenzetten in de praktijk. (…) En voordat je het weet, willen ze gelijk de patiëntengegevens in gaan kijken.

Joffe spande een rechtszaak aan tegen Achmea om te weten te komen hoe de verzekeraar hem selecteerde voor een controle van zijn declaraties. Volgens Achmea heeft Joffe mogelijk onrechtmatig gedeclareerd. Om dat te controleren wil de verzekeraar nu enkele medische dossiers inzien van patiënten van Joffe. Volgens Joffe moet Achmea eerst aantonen dat ze alles geprobeerd hebben om het declaratiegedrag van een zorgverlener te onderzoeken zónder inzage van de patiëntendossiers.

Achmea zelf zegt dat zij Joffe hebben uitgenodigd voor een gesprek, maar dat hij hier niet op in is gegaan. Ook zouden zij al veel van zijn vragen hebben beantwoord.

Achmea:

"Tot op heden zijn wij niet in de praktijk geweest voor een gesprek of controle. De uitspraak “Achmea komt met behoorlijk ongebreideld machtsvertoon bij je binnenzetten in de praktijk” kunnen wij niet plaatsen."

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek