Dagboek van Suzanne GGZ tijdens corona

Suzanne uit de GGZ-kliniek: “Nu weer wennen aan de wereld en hoe alles hier gaat”

donderdag 14 mei 2020 Leestijd: 2 min.

Suzanne mag weer naar huis / De Monitor

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

donderdag 14 mei 2020 Leestijd: 2 min.

Drie weken lang zit Suzanne in een kliniek nadat ze in verwarde staat  ’s nachts de straat op ging. Eindelijk is ze weer vrij, en daar is ze blij mee. In haar laatste videodagboek voor ons onderzoek Vitale beroepen zien we hoe het is om weer thuis te zijn en vertelt ze waarom alleen digitaal contact met haar woonbegeleider niet genoeg voor haar is.  

“Ik mag naar huis!! Eindelijk.” Na drie weken gedwongen doorgebracht te hebben in een kliniek staat Suzanne eindelijk weer buiten. In vorige videodagboeken zagen we dat ze het steeds zwaarder kreeg. Door corona was ze al haar routines kwijt en raakte ze door alle maatregelen erg gestresst.  Na een paar weken kwam Suzanne in een zware crisis en liep ze midden in de nacht verward langs een drukke weg.

lees ook: Verward tijdens corona: “Ik hoorde dat er politie bij is gekomen” donderdag 30 april

Wennen aan de wereld

Suzanne is erg blij om weer naar huis te mogen. “Ik was het zo zat in die kliniek, echt waar. Het was dan wel coronavrij, maar door corona mochten er geen overplaatsingen plaatsvinden, dus ik zat op een unit waar ik totaal niet thuishoorde.”

Nu ze weer buiten de kliniek is, moet Suzanne zich aanpassen aan het dagelijkse leven, mét coronamaatregelen. “Nu moet ik weer gaan wennen aan de wereld en aan hoe alles hier gaat. Maar ik ben wel weer blij dat ik gewoon mijn eigen eten en drinken kan kopen en alles weer zelf kan doen. Ik ben nu een mega rondje aan het lopen en ben zo blij dat ik weer buiten ben.”

E-health

Door corona mocht Suzanne haar woonbegeleider een lange tijd alleen zien door te beeldbellen. Al langer probeert de GGZ meer mensen warm te krijgen voor onlinebehandelingen, want het is efficiënter en patiënten en behandelaren zijn vaak tevreden. Maar Suzanne ziet dat het voor haar niet geschikt is.

“Iedereen heeft het nu over e-health. Over hoe geweldig dat wel niet is, dé oplossing voor de GGZ. Maar dat gaat gewoon niet goed bij mij. Ik mis gewoon een groot stuk van het contact waardoor ik veel sneller boos word. Omdat ze me niet begrijpen, omdat ze niet doorhebben wie er nou voor hen zit en niet weten wat ik nodig heb. Het contactleggen vind ik zoveel moeilijker”, aldus Suzanne.

lees ook: Online therapie in de GGZ. Deze psychiater hoopt dat we het ook na corona blijven doen vrijdag 08 mei

Suzanne is daarom erg blij dat haar woonbegeleider weer mag komen. “Wandelen heeft nu de voorkeur, maar mijn situatie is nu zo shit dat ze weer thuis mag komen.” Suzanne heeft op anderhalve meter van haar bank een stukje tape geplakt, zodat haar woonbegeleidster op veilige afstand langs kan komen. “De huisbezoeken zijn weer gestart en dat is toch wel echt heel fijn.” 

Uitzending

Dit is voorlopig het laatste videodagboek van Suzanne. Aanstaande maandag is ze te zien in onze uitzending over de GGZ tijdens corona. Kijk om 22.15 naar NPO2.

Nieuwsbrief

Ons onderzoek volgen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte!

Lees meer over

Gezondheid en zorg De vitale beroepen
Verkenning Research Opnames Uitzending

De vitale beroepen

Opnames

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 18 mei 22:15u, NPO2

93 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Rijksoverheid heeft in de corona-crisis een groot aantal beroepen als cruciaal bestempeld. Uitgangspunt is dat iedereen zoveel mogelijk thuiswerkt, maar wie een cruciaal beroep heeft, werkt gewoon
Alles over dit onderzoek