Natuur en milieu / Voedselverspilling

Supermarktondernemer: ‘Wij hebben overvloed, aan andere kant van de wereld gaan mensen dood van honger’

dinsdag 16 mei Leestijd: 2 min.

Supermarktondernemer bindt de strijd aan met voedselverspilling /

Marjolein Schut

Redacteur

dinsdag 16 mei Leestijd: 2 min.

Bart Groesz is eigenaar van een PLUS-supermarkt in het Zuid-Hollandse Rozenburg. Hij is een bevlogen supermarktondernemer en stoort zich al jaren aan het gemak waarmee voedsel wordt weggegooid. Groesz heeft samen met de Universiteit van Wageningen, waar voedselverspilling wordt onderzocht, de verspilling van zijn supermarkt nauwkeurig in kaart gebracht. We komen in contact met hem voor ons dossier Voedselverspilling.

‘We hebben overvloed, en aan de andere kant van de wereld gaan mensen dood van de honger. En wij gooien bloemkool met een plekje in de vuilnisbak. Dat stuit me tegen de borst: het gemak waarmee we dingen weggooien.’

Volgens Groesz is het onmogelijk voor supermarkten om niets weg te gooien. ‘In de commercie is weggooien onontkoombaar. Je moet het verschijnsel accepteren, maar je kunt wel kijken: waar kan ik het minimaliseren? Ik ben met mijn eigen winkel in totaal 0,4 % gezakt. Ik kwam van 1,8 % verspilling (van het totale assortiment, red.).’

Om de verspilling zo beperkt mogelijk te houden, houdt hij exact bij wat er weggegooid wordt in de winkel. En hij neemt hij regelmatig met zijn medewerkers door hoe zij kunnen voorkomen dat er voedsel moet worden weggegooid. ‘Als er bijvoorbeeld veel oranje tompoucen met Koningsdag over blijven bij de banketbakkerij, trekken we daar lering uit en moeten we daar voortaan minder van inkopen.’

Houdbaarheidsdata

Steeds meer supermarkten zetten tegenwoordig niet alleen houdbaarheidsdata op verse producten zoals vlees en vis. Ook op groenten staat steeds vaker een houdbaarheidsdatum. Groesz: ‘Die datum op groenten is al een hele tijd bij de PLUS. Dat wordt bepaald door het hoofdkantoor. We hebben het wel aangekaart. De houdbaarheidsdatum op groenten leidt er namelijk toe dat je spullen uit het schap moet halen die nog goed zijn. Dat leidt niet tot vermindering van de voedselverspilling. En voor consumenten thuis geldt: als ze een datum zien die voorbij is, hebben ze toch de neiging voedsel weg te gooien.’

Groesz laat zien wat hij dagelijks weg moet gooien aan voedsel, bijvoorbeeld bloemkolen met een klein plekje. Of bleekselderij die net over de houdbaarheidsdatum aan zit.

Werk je in de supermarkt of retail-sector en ben je ook actief bezig met het terugdringen van voedselverspilling? Of werk je in de voedingsindustrie en heb je tips over wat te doen met overschotten aan voedsel? Meld het bij tip insturen.

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maar de strijd tegen de voedselverspilling faalt.

Alles over dit onderzoek