Oproep Kwaliteit omscholingsopleidingen

Studenten over omscholen bij privaat opleidinginstituut: “Alles draait bij die clubs om geld.”

dinsdag 06 oktober 2020 Leestijd: 2 min.

schoollokaal (ANP) /

Robbert ter Weijden

Verslaggever

robbert.terweijden@kro-ncrv.nl

dinsdag 06 oktober 2020 Leestijd: 2 min.

“Ik kreeg nauwelijks ondersteuning. Iedereen wijst naar elkaar. Ik ben acht maanden bezig geweest om contact te krijgen met mijn begeleider,” we komen in contact met Rob, die naast zijn baan meer verdieping zocht in een studie bij een privaat opleidingsinstituut, maar uiteindelijk de handdoek in de ring gooit. Rob is niet de enige die zich laat bijscholen bij zo’n private opleider. Zeker nu niet: het kabinet wil tweehonderd miljoen euro investeren in het bij- en omscholen van ontslagen werknemers door corona. Hoe is de kwaliteit van dit soort opleidingen?

Toen Rob zich wilde laten bijscholen, kwam hij uit bij een hbo-opleiding bestuurskunde aan een groot privaat opleidingsinstituut. Kosten: zo’n twintigduizend euro. Maar de studie loopt voor Rob uit op een teleurstelling. Hij krijgt sterk verouderd lesmateriaal en de persoonlijke begeleiding is ver te zoeken: “Ik kreeg nauwelijks ondersteuning. Iedereen wijst naar elkaar. Ik ben acht maanden bezig geweest om contact te krijgen met mijn begeleider.” 

Uiteindelijk wordt Rob persoonlijk begeleiding aangeboden, om het goed te maken. “Maar wel voor 1100 euro extra. Je moet sowieso voor álles betalen. Alles draait bij die clubs om geld.” Hoewel hij nog twee jaar moet om de opleiding te voltooien gooit Rob de handdoek in de ring: "Ik ben gestopt met mijn opleiding, dit kon ik niet nog twee jaar volhouden."

Extra investering in omscholing

Zoals gezegd: het kabinet wil tweehonderd miljoen euro investeren in het bij- en omscholen van ontslagen werknemers door corona. De markt voor al die volwassen studenten wordt beheerst door bedrijven als NCOI, NTI en Notenboom, die alles aanbieden van cursussen Italiaans tot een volledige bachelor en master Bestuurskunde, klassikaal of volledig vanuit huis. De private opleiders maken reclame met onderwijs speciaal voor werkenden, met goede begeleiding en ervaren docenten. Maar studenten en (oud-)docenten die De Monitor en Platform Investico spreken hebben andere ervaringen.

Heb jij ook ervaring met een particuliere onderwijsinstelling die zijn afspraken niet nakomt en hoge rekeningen uitschrijft voor kwalitatief slecht onderwijs? Of heb je juist goede ervaringen met omscholing en/of bijscholing bij een private opleider? Laat het ons weten!

Een schuld van vijfduizend euro

“Ik had me ingeschreven voor Toegepaste Psychologie”, zegt Sherida. “Ik was daar jaren geleden al aan begonnen, maar toen kreeg ik een kindje. In 2017 heb ik me weer ingeschreven, maar dat had ik nooit moeten doen.” Ze zou de lessen in Leiden volgen, maar kreeg vlak voor het begin van de opleiding te horen dat ze naar Barendrecht zou moeten. “Ik woon in Amstelveen, dat gaat gewoon niet werken. Dus toen heb ik meteen een mailtje en een brief gestuurd om me uit te schrijven.”

Maar volgens de opleider was ze al volledig ingeschreven, en moet ze het volledige collegegeld betalen. “Vijfduizend euro! Terwijl ik geen enkele les heb gevolgd. Ik heb geprobeerd het met ze te regelen, maar ze zeggen steeds dat ik me te laat heb uitgeschreven. En nu drie jaar later loopt die schuld nog steeds.”

Studenten vertellen over lesstof die soms enorm achterhaald is. En als ze vragen hebben over dat onderwijs weten ze niet wie er bij de opleider verantwoordelijk is en kan het maanden duren voordat er een antwoord komt. Tegelijkertijd betalen ze vaak veel meer dan in het reguliere onderwijs, voor veel minder contacturen. Sommige voelen zich opgelicht als ze zich uitschrijven en hoge rekeningen nagestuurd krijgen.

Lees meer over

Algemeen Omscholing
Verkenning Research Opnames Uitzending

Omscholing

Verkenning

Deel jouw ervaring

4 tips

ontvangen

Algemeen / Omscholing

Kwaliteit omscholingsopleidingen

Heb jij ook ervaring met een particuliere onderwijsinstelling die zijn afspraken niet nakomt en hoge rekeningen uitschrijft voor kwalitatief slecht onderwijs? Of heb je juist goede ervaringen met omscholing en/of bijscholing bij een private opleider? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Robbert ter Weijden Verslaggever
Verslaggever Robbert ter Weijden (1964) rondde in 1990 zijn studie Communicatiewetenschap aan de UvA af. Zes jaar later trad hij in dienst bij de NCRV, een voorloper van KRO-NCRV. Hij was na actualiteitenrubriek Netwerk betrokken bij het opzetten van Altijd Wat en De Monitor, en stond mede aan de wieg van het online platform Brandpunt+. Is geïnteresseerd in welke gevolgen onze complexe samenleving heeft voor gewone mensen.
Lees verder
@rptw

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro investeren in het bij- en omscholen van ontslagen werknemers door corona. Hoe is de kwaliteit van dit soort opleidingen?
Alles over dit onderzoek