Wet-en regelgeving / Politie Online

Studenten brengen schendingen privacy in politievlogs in beeld

woensdag 02 mei 2018 Leestijd: 1 min.

Visualisatie van HvA-studenten / Jerry Vermanen

Jerry Vermanen

Datajournalist

woensdag 02 mei 2018 Leestijd: 1 min.

Binnen ons onderzoek Politie Online zijn we al een keer geholpen door studenten journalistiek. Zonder hen konden we niet de honderden Twitter-accounts van wijkagenten doorsnuffelen, op zoek naar tweets die de privacy van derden schenden. En nu hebben studenten van de Hogeschool van Amsterdam een interactief overzicht gemaakt van alle privacyschendingen in politievlogs.

Om de privacyschendingen van politievloggers te kunnen achterhalen, hebben we een uitgebreide database aangelegd. In die database staat per fragment beschreven hoe verdachten en slachtoffers herleidbaar in beeld worden gebracht. Eind vorig jaar hebben studenten van de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) toegang gekregen tot een deel van die gegevens. Voor hun opleiding mochten zij een interactieve applicatie maken om deze data inzichtelijk te maken.

De groep van Yoeri Pasmans, Laurens Booij en Leon van Zijl heeft onderstaande visualisatie gemaakt, waarin alle overtredingen per video op een tijdlijn inzichtelijk zijn gemaakt. Ook wordt duidelijk welke video’s zijn verwijderd, aangepast of (ondanks alle overtredingen) nog steeds online staan.

Verkenning Research Opnames Uitzending

40 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Wet-en regelgeving / Politie Online

Oproep politie en sociale media

Ben jij ook door agenten op sociale media geplaatst zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven? Of ben je daardoor wel eens in de problemen gekomen? Dan horen wij graag van je.
Deel jouw ervaring

Jerry Vermanen

Datajournalist

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen Datajournalist

Jerry Vermanen werkt op de dataredactie van KRO-NCRV. Hij zoekt altijd naar meetbare en controleerbare gegevens voor de basis van zijn verhalen. Meningen zijn leuk voor feestjes en verjaardagen, maar feiten maken journalistieke verhalen de moeite waard. Uitzoomen voor het grotere plaatje, en inzoomen voor het menselijke verhaal.

Lees verder
@jerryvermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek