Strengere asbestwetgeving opnieuw uitgesteld

dinsdag 05 november 2013 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 05 november 2013 Leestijd: 1 min.

SP: uitstel is spelen met levens

Strengere asbestwetgeving opnieuw uitgesteld

De nieuwe, aangescherpte asbestwetgeving die per 1 januari 2014 zou ingaan, zal opnieuw worden uitgesteld. Dat zeggen asbestexperts, nu duidelijk is geworden dat een noodzakelijk TNO-rapport dat zou moeten adviseren over een aantal technische vragen, niet voor medio december klaar zal zijn. SP tweede kamerlid Paul Ulenbelt: “Uitstel is onverantwoord. Het is spelen met levens.” Dit meldt de Altijd Wat Monitor, het journalistieke onderzoeksprogramma van de NCRV op zijn website.

De nieuwe asbestwetgeving zou onder meer scherpere blootstellingsnormen inhouden voor werknemers die aanraking kunnen komen met asbest. Dit was een van de belangrijkste aanbevelingen in een rapport van de Gezondheidsraad uit 2010. Dat stelde dat er veel strengere eisen moesten worden gesteld aan asbestverwijdering, omdat de risico’s veel groter zijn dan tot dan toe was aangenomen.

De nieuwe asbestwetgeving zou al per 1 juli van dit jaar ingevoerd moeten zijn, maar Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moest invoering uitstellen omdat er nog vragen waren over de invoering van de nieuwe blootstellingsnormen.

In Nederland overlijden jaarlijks tussen de 900 en 1.300 mensen als gevolg van het inademen van asbestvezels in het verleden. Om slachtoffers in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen moet de verwijdering van asbest, dat nog in veel gebouwen overal in ons land aanwezig is, voldoen aan veel striktere veiligheidsnormen, stelde de Gezondheidsraad in 2010.

De minister van SZW heeft het voorkomen van blootstelling aan asbest tot speerpunt van beleid gemaakt. Maar in de praktijk blijkt de asbestverwijdering met tal van problemen te kampen. Asscher’s eigen Inspectie SZW bracht in juli van dit jaar een kritisch rapport uit over de asbestsaneringsbranche. Daarin staat dat de wet- en regelgeving wordt overtreden door zowel legale, gecertificeerde als malafide asbestsaneringsbedrijven. Dat is mogelijk omdat het toezicht op de handhaving van die wet- en regelgeving gebrekkig is, stelt het rapport.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek