Strenge selectie aan de schoolpoort: ‘Het gedonder is begonnen toen Elsevier die resultaten ging publiceren’

donderdag 03 maart 2016 Leestijd: 2 min.

School /

Evita Bloemheuvel

editor

@Evita Bloemheuvel

donderdag 03 maart 2016 Leestijd: 2 min.

In ons dossier Eindexamens worden we op een nieuw spoor gezet. Justine Pardoen, hoofdredacteur van het platform Ouders Online, vertelt ons dat er ook een strenge selectie plaatsvindt in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Middelbare scholen doen er volgens haar alles aan om de beste leerlingen binnen te halen en zwakkere leerlingen te weigeren.

Een anonieme moeder vertelt aan Ouders Online dat ze een contract moest ondertekenen voor haar kind. De leerling zou van groep 8 naar de brugklas gaan en had een twijfelachtig schooladvies. Met als gevolg dat de middelbare school een contract opstelde waarbij het kind voorwaardelijk zou worden toegelaten in de brugklas. Zouden de resultaten onvoldoende zijn, dan moest haar kind van school af. Ze heeft dit geweigerd en haar kind naar een andere school gestuurd.

Eenduidig schooladvies

Petra Hietbrink, van het platform Ouders&Onderwijs, vertelt dat steeds meer ouders aan de bel trekken. ‘Kinderen stromen vaker in de brugklas af naar een lager niveau, omdat middelbare scholen een voorkeur geven aan eenduidig schooladvies’, vertelt ze.

Staatssecretaris Sander Dekker veranderde in 2014-2015 de procedure rond het schooladvies van basisschoolleerlingen. Twijfelleerlingen moeten volgens hem een dubbel advies krijgen, zodat er een kans is dat ze doorstromen naar een hoger niveau. Echter vertelt een groep 8 docent, die liever anoniem blijft, dat hij deze nieuwe procedure niet terugziet in het onderwijs. ‘Wij krijgen vanuit het voortgezet onderwijs te horen dat wij een eenduidig schooladvies moeten geven. Je hebt wel eens een twijfelgeval waarbij het lekkerder is om deze bijvoorbeeld naar havo/vwo te sturen in plaats van de havo. Hier is weinig ruimte voor’, vertelt hij.

Citoscores

De citotoets telt niet meer mee met het eerste schooladvies van een leerling. Ondanks deze wijziging tellen de citoscores uit voorgaande jaren wel mee in het advies. ‘Er wordt geëist dat wij alle citoscores vanaf groep zes invoeren in een systeem. Als wij dit niet doen, wordt de leerling niet toegelaten. We moeten dus wel. Uiteindelijk worden leerlingen alsnog beoordeeld op de citoscores’, vertelt de docent. ‘Ik snap die middelbare scholen wel, want zij worden weer afgerekend op de eindresultaten van examenleerlingen. Dus ze beginnen al met een vroege selectie in de onderbouw.'

'Het gedonder is begonnen toen Elsevier die resultaten ging publiceren'

aldus de groep 8 docent.

Afstromen in de onderbouw

Jaarlijks blijven ruim twintigduizend leerlingen zitten in het voortgezet onderwijs. Ook stromen ruim 15.000 leerlingen af naar een lager niveau. Er zijn zelfs scholen waar zittenblijven in de onderbouw niet mogelijk is. Met als gevolg dat een zittenblijver verplicht naar een lager niveau moet, of in het ergste geval een andere school moet zoeken.

Oproep

Ben jij een docent, ouder of leerling die te maken heeft met deze strenge selectie aan de poort en/of de strikte regels in de onderbouw? Wij horen graag jouw verhaal. Mail: tip insturen

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Eindexamens
Verkenning Research Opnames Uitzending

50 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Evita Bloemheuvel

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie een goede middelbare school zoekt heeft hem zo gevonden. Want alle schoolprestaties worden bijgehouden. Vooral het slagingspercentage speelt een grote rol. Maar wat zegt dat cijfer? Is een scho...
Alles over dit onderzoek