Strenge regels tijdens ontgroeningen, maar hoe gaat dit in de praktijk?

maandag 04 september 2017 Leestijd: 1 min.

Collega's Daan en Huub 'ontgroenen' elkaar /

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

maandag 04 september 2017 Leestijd: 1 min.

Wij willen weten of studentenverenigingen zich houden aan de nieuwe regels rondom ontgroeningen. In 2016 waren er vooral in Groningen veel incidenten. Daar houdt men nu nauwlettend alles in de gaten. Studenten die de ontgroening leiden moeten zich aan strenge regels houden. Zo is het verboden te 'schelden met ziektes en discriminerende termen'. Wij zijn benieuwd hoe dit in de praktijk gaat:

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe regels voor verenigingen, is het respectvol benaderen van anderen. Dat studentenverenigingen daar moeite mee hebben bleek vandaag:

“De slet van de zomer Bokaal” van de Groningse roeivereniging ‘Aegir’ is het volgende hoofdstuk in de negatieve berichtgeving rondom studentenverenigingen. Aegir is een subvereniging van de Groningse vereniging Vindicat, dat vorig jaar veel opspraak kwam. In het clubblad van de Aegir wordt nu een trofee uitgereikt aan het lid dat de meeste seksuele contacten zou hebben gehad. Inmiddels is zowel de auteur van het stuk, als de gehele roeiverenigingen voor een jaar geschorst door Vindicat.

 

Fysieke incidenten:

In de afgelopen jaren kwamen de studentenverenigingen in Amsterdam en Groningen veel negatief in het nieuws. Zo waren er verschillende fysieke incidenten. In Groningen was er ook ophef vanwege de publicatie van een zogenaamde ‘bangalijst’. Studenten brachten een ranglijst uit van vrouwelijke leden op basis van verschillende seksistische kenmerken. N.a.v. hiervan is zowel intern door Vindicat, als ook door de Universiteit, de gemeente en landelijke politiek gepleit voor een cultuuromslag binnen het verenigingsleven.

 

Oproep:

Ben jij lid van een studentenvereniging of zit je op dit moment in de introductieperiode en wil jij jouw positieve of negatie ervaring (anoniem) met ons delen? Meld je dan bij De Monitor. Wij gaan zeer vertrouwelijk om met jouw verhaal. Mailen kan via: tip insturen

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Ontgroeningen
Verkenning Research Opnames Uitzending

7 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Ontgroeningen

Deel jouw ervaring over een studentenontgroening met ons!

Deel hier je verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Mysterieus. Dat is in één woord het onderwerp én de manier waarop een nieuwe tipgever ons op een nieuw spoor zet. Via een direct bericht op Twitter wordt onze interesse gewekt:...
Alles over dit onderzoek