Oproep Heel Holland zakt

‘Straks staat onze straat te boek als ‘zakstraat’, en wordt mijn huis minder waard’

zaterdag 26 september 2020 Leestijd: 3 min.

Niet iedere eigenaar van verzakt huis wil met zijn adres in ons programma. “Ik denk niet dat de buren daar blij mee zullen zijn.” / De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

zaterdag 26 september 2020 Leestijd: 3 min.

Ons onderzoek Heel Holland Zakt brengt ons foto’s van huizen met scheuren vanuit het hele land. Niet iedere eigenaar wil met naam en adres in ons programma. “Ik denk niet dat de buren daar blij mee zullen zijn.”

Zo krijgen we een mail van Mark*. Hij woont in een stad ten zuiden van de grote rivieren en laat weten: “Bij ons in de straat staan jaren ‘30-huizen, aan een riviertje. Ik zie al langer verzakkingen, scheve huizen en scheuren daar.” Bij zijn eigen blok is nog niks aan de hand, meldt hij. “Maar met dat lage grondwaterpeil en die droge hete zomers die daar ook nog overheen blijven komen, houd ik mijn hart vast.” 
lees ook: Waterbeheerders niet voorbereid op extreme droogte die huizen doet verzakken: ‘Weersextremen sneller realiteit geworden’ zaterdag 19 september
Zakstraat
We bellen Mark en hij vertelt dat hij drie jaar geleden in de buurt is komen wonen. “Ik heb zelf geen schade, wij liggen wat hoger in de straat. Maar een paar blokken verderop dus wel.” Door de droogte is hij bang dat het verzakken erger wordt, en hij zelf ook schade krijgt: “Ik zag jullie programma en wilde toch even reageren.” Hij durft niet met zijn naam in het artikel: “Straks staan we te boek als ‘zakstraat’. Als ik mijn huis dan ooit wil verkopen, is het misschien minder waard.”

Ook krijgen we bericht van Hannelore*. Zij woont op korte afstand van een grote rivier en schrok zich twee maanden geleden een hoedje toen ze het water van haar serre af zag lopen. Niet in de regenpijp, zoals het hoort, maar ernaast.

Nachtelijke tikgeluiden
We bellen Hannelore om meer te horen. Ook zij wil niet bij naam genoemd worden. Hannelore: “Ik wil eerst weten wat er precies aan de hand is.” Wat ziet ze gebeuren met haar huis? “Ongeveer een maand geleden liep ik buiten en zag ik dat het water niet meer via de pijp van de serre af liep, maar ernaast. De pijp was losgekomen.” Daar schrok ze van, helemaal omdat dit niet de eerste beweging is die ze in haar huis ziet komen. “Ik zag al dat aan de buitenkant van het huis de hoeken afbrokkelden, maar ik dacht: dat komt door de zon, of de voegen zijn gewoon oud. Maar nu zie ik binnen ook gleuven tussen de muur en het plafond komen, en kan ik zo tussen spleten doorkijken bij de deur en het deurkozijn. Er moet iets aan het bewegen zijn.”

Hannelore maakt zich grote zorgen, want ze heeft privé al veel aan haar hoofd en geen geld voor bouwkundige onderzoeken en werkzaamheden. Inmiddels heeft ze contact gezocht met de gemeente, maar die geven aan dat het haar eigen grond is en dat ze dus zelf verantwoordelijk is. Hannelore: “Ik ben bang dat het komt door de droogte waarover je nu veel in het nieuws hoort. Ons huis is oud, dus daar staan geen palen onder. De serre is vrij nieuw en wel gefundeerd, maar ook niet op palen.” ‘s Nachts hoort ze soms tikgeluiden: “Dan denk ik: is dat nou het dak dat ik hoor kraken? Ik moet echt iets gaan ondernemen nu.” 

Na vierhonderd jaar opeens schade
Tot slot spreken we Marije*. Ook zij wil niet met haar naam in de publiciteit komen, omdat ze denkt dat de buren daar niet blij mee zullen zijn. Ze bericht ons dat ze al meer dan twintig jaar in een eeuwenoud huis in de Betuwe woont en nooit schade heeft gehad. “Maar sinds 2018 heb ik opeens veel scheurvorming.” Ze stuurt ons foto’s van centimeters brede scheuren en kieren in de binnen- en buitenmuren.  
lees ook: Eigenaar monument: “Ik heb hier mijn ziel en zaligheid in gestopt. Maar door de droogte zakt mijn pand nu van de dijk af” woensdag 05 augustus
Marije denkt dat het komt door de droogte en de lage grondwaterstand. Wat haar kwaad maakt, is dat ze daar zelf niks aan kan doen. “Kijk, ik weet heus wel dat ik meer geld kwijt ben aan onderhoud voor een eeuwenoud monumentaal pand, dan als ik een nieuwbouwwoning zou hebben. Daar houd ik natuurlijk ook rekening mee. Maar dit is niet te overzien. Dit gaat tonnen kosten.”

Oproep
We gaan door met ons onderzoek naar verzakte huizen: Woon jij in het oosten of zuiden van ons land, en herken je de verhalen van Mark, Hannelore en Marije? Laat het ons weten! Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. 

*Namen zijn bekend bij de redactie.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Uitzending

Gemeentes kunnen de verzakkende huizen door de droogte niet meer aan. Wie zorgt dat het stopt? En waar komt de rekening te liggen? Kijk maandag 19 oktober naar onze uitzending om 22:15 op NPO2!

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 19 oktober 2020 om 22:20  NPO2

235 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek