Strafrechtadvocaat Geertjan van Oosten: ‘Een advocaat die ontucht pleegt, heeft een groot probleem’

maandag 07 september 2015 Leestijd: 1 min.

Geertjan van Oosten /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

maandag 07 september 2015 Leestijd: 1 min.

Voor het dossier Veroordeelde artsen vervolgen we onze zoektocht in de zaak van tipgever Pleun. Zij vraagt zich af hoe het kan dat de zorgverlener die ontucht met haar pleegde tijdens de therapie, nog steeds door kan werken. Nádat er een straf is opgelegd door de politierechter.

We vragen ons af hoe het eigenlijk zit in andere beroepsgroepen die met kwetsbare cliënten werken en waarin sprake is van een afhankelijkheidsrelatie? Als je als advocaat of politieagent ontucht zou plegen met een cliënt, zou je dan nog jarenlang kunnen doorwerken?

We komen in contact met strafrechtadvocaat Geertjan van Oosten. Net als zorgverleners hebben advocaten hun eigen tuchtrecht. Dat houdt in dat beroepsgenoten zich buigen over misstappen van collega’s en of dat gevolgen moet hebben voor de uitoefening van hun beroep. Van Oosten legt uit hoe er in zijn beroepsgroep wordt omgegaan met een strafrechtelijke veroordeling voor ontucht.

Heeft u over dit dossier een tip? Laat het de redactie weten!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Veroordeelde artsen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Veroordeelde artsen

Uitzending

Deel jouw ervaring 46 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Waarom kan een arts na een veroordeling voor seksueel misbruik of voor het bezit van kinderporno nog werken met patiënten? Het Openbaar Ministerie geeft informatie over veroordelingen van zorg...
Alles over dit onderzoek