Stookalarm Vlaanderen: 'Hout stoken is een zwaar onderschat probleem'

woensdag 23 november 2016 Leestijd: 2 min.

Vuur /

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

woensdag 23 november 2016 Leestijd: 2 min.

Op koude herfst- of winteravonden kan de open haard of houtkachel het thuis een stuk warmer en gezelliger maken, maar erg milieuvriendelijk en gezond is het volgens onderzoekers niet. Tijd voor een ‘stookalarm’, menen ze in Vlaanderen. ‘Want wie voor twee uur de open haard aansteekt, stoot evenveel fijnstof uit als een vrachtwagen die van Brussel naar Parijs rijdt,’ aldus de Vlaamse Milieumaatschappij.

Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, ontsteken steeds meer huishoudens de openhaard. Maar daarmee halen we niet alleen de gezelligheid in huis, ook de autosnelweg. Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt namelijk dat 49 procent van de uitgestoten stofdeeltjes kleiner dan 2,5 micrometer in Vlaanderen afkomstig is van houtverbranding. Ter vergelijking: 12 procent is afkomstig van wegverkeer.

‘Hout stoken is een zwaar onderschat probleem’, stelt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij als we haar bellen voor een toelichting. ‘Mensen denken vaak dat het meevalt omdat hout een natuurproduct is. Het heeft een groen imago. Maar wie voor twee uur de open haard aansteekt, stoot evenveel fijnstof uit als een vrachtwagen die van Brussel naar Parijs rijdt.’

'Wie voor twee uur de open haard aansteekt, stoot evenveel fijnstof uit als een vrachtwagen die van Brussel naar Parijs rijdt.'

De Vlaamse Milieumaatschappij

Stookalarm

Vlaanderen zal vanaf deze winter daarom een zogenaamd ‘stookalarm’ hanteren. ‘Op windstille dagen wordt de burger gevraagd om de houtkachel of open haard uit te laten,’ aldus Smet. ‘We willen mensen bewust maken van de hoeveelheid vervuiling die optreedt bij het stoken van hout, maar ook van de mogelijke gezondheidsschade die je jezelf en anderen om je heen toebrengt.’ De stoffen die vrijkomen tijdens de verbranding kunnen namelijk kankerverwekkend zijn en ziekten veroorzaken in de luchtwegen en longen.

Ook in Nederland lijkt dit onderwerp steeds hoger op de agenda te komen staan. In oktober vorig jaar publiceerden de noordelijke GGD’s een rapport waaruit blijkt dat de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt bij het stoken van hout de gezondheidsgrenzen overschrijdt. Daarop volgde afgelopen zomer een brief van het Longfonds aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat het hoog tijd wordt dat gemeenten adequate handvatten krijgen om gezondheidsschade door houtrook te voorkomen. Tientallen mensen zouden zich jaarlijks bij hen melden met het bericht dat ze ziek worden door de houtrook van hun buren.

Hoe groot is het probleem in Nederland en moeten we net als in België ook met maatregelen komen om vervuiling en mogelijke gezondheidsschade door houtverbranding tegen te gaan? We zijn in voorbereiding om een reportage te maken over dit onderwerp. Ervaar jij overlast of ben jij juist fervent stoker? Of ben je betrokken bij dit onderwerp als ambtenaar of onderzoeker? Stuur ons dan een mail: tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek