Stel moet ruim 2000 euro betalen voor zorgvergoeding van 31,20 euro

vrijdag 22 april 2016 Leestijd: 2 min.

money-167741_1920 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

vrijdag 22 april 2016 Leestijd: 2 min.

In reactie op onze eerste uitzending in het dossier Mantelzorg krijgen we een wel heel opmerkelijke tip. De man, die vooralsnog anoniem wil blijven, zorgt al jaren voor zijn vrouw die een ernstige psychiatrische stoornis heeft. Hij zegde zijn baan er voor op. Tot vorig jaar ontvingen zij zo’n 10.000 euro vergoeding per jaar voor de zorg die de man aan zijn vrouw levert. Nu ontvangt het stel nog slechts 31,20 euro per jaar. Maar om daarvoor in aanmerking te komen betalen ze wel 2090 euro extra belasting. Hoe kan dat?

In 2012 oordeelde het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nog dat het stel jaarlijks aanspraak maakte op 10.282 euro vergoeding voor de zorg die de man levert aan zijn vrouw. Ook toen betaalden zij een eigen bijdrage: 380 euro. ‘Uw indicatie is geldig tot en met 27 maart 2027’, schrijft het CIZ dan nog. Omdat het stel met dit bedrag rond kan komen – de vrouw ontvangt ook nog een uitkering en de man heeft een eigen bedrijfje – zegt de man zijn baan op om zorg te verlenen aan zijn vrouw. Maar vanaf dit jaar is hun situatie drastisch veranderd.

lees ook: Mantelzorger: ‘Als mijn vrouw zou overlijden heb ik niks: Geen ww, helemaal niks’ woensdag 20 april Sinds 1 januari 2015 valt de zorg die de man aan zijn vrouw geeft onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die door de gemeente wordt uitgevoerd. Daardoor komen ze in een geheel nieuwe financiële situatie: ze gaan er fors op achteruit. De gemeente bepaalt dat de vrouw in plaats van ruim 10.000 euro nog 5720 euro ontvangt per jaar. De gemeente mag ook de eigen bijdrage vaststellen die mensen moeten betalen om voor zorg uit de wmo in aanmerking te komen. De gemeente van de tipgever rekent een eigen bijdrage van 5688,80 euro. Blijft over onder de streep: 31,20 euro per jaar.

5720 pgb - 5688,80 eigen bijdrage = 31,20 euro

Belasting


Waar de vrouw van de tipgever tot vorig jaar dus bijna 10.000 euro per jaar ontving is dat nu 31,20 euro. Maar daarmee zijn ze er nog niet. Er moet nog afgerekend worden met de belastingdienst. Per jaar betaalt de vrouw uit haar pgb 5720 euro aan haar man voor de zorg die hij levert. Dat bedrag telt mee in het inkomen van de man. Als we er vanuit gaan dat de man met de inkomsten uit het pgb en uit zijn eigen bedrijf niet meer dan 20.000 euro verdient in een jaar moet hij daar 36,55 procent belasting over betalen. Dat is 2090 euro over de inkomsten uit het pgb. Mocht hij uiteindelijk meer verdienen dan 20.000 euro dan zijn de belastingpercentages nog hoger.

36,55 procent van 5720 euro is 2090 euro

Gelukkig, dacht de man, kan ik de eigen bijdrage nog opvoeren als aftrekpost. Maar ook daarmee heeft het stel pech. De eigen bijdrage van wmo-zorg mag sinds 2009 niet meer als aftrekpost bij de belasting worden opgevoerd.

**Onzeker
**

Wat het verhaal van de man nog extra gecompliceerd maakt is dat hij door zijn eigen bedrijf nu nog niet weet wat zijn inkomen over 2016 zal zijn. Hij kan dus nu onmogelijk exact voorspellen wat de precieze kosten zijn die het stel moet maken voor hun 31,20 euro aan pgb-geld. Daarom ook zijn eventuele toeslagen en heffingskortingen in deze berekening niet meegenomen.

We wisten al dat de hoogtes van de eigen bijdragen voor WMO-zorg nogal verschillen per gemeente, en dat deze op kan lopen tot eenzelfde bedrag als men ontvangt. Uit het verhaal van deze tipgever blijkt dat – wanneer het om zorg voor de eigen partner gaat – het zelfs flink wat geld kan kosten.

Inmiddels probeert het stel met terugwerkende kracht het pgb te laten beëindigen.

We zullen nog een reactie vragen aan het ministerie van Volksgezondheid en aan de betreffende gemeente.

**Oproep

**

De overheid wil dat we meer gaan zorgen voor elkaar, anders wordt de zorg onbetaalbaar. Wij vragen ons af of daar wel altijd de juiste voorwaarden voor worden geschapen. Waar loop jij tegenaan als mantelzorger? Krijg jij ook een vergoeding voor de mantelzorg die je levert vanuit een pgb? Laat het ons weten! tip insturen

[TIP text=Herken je je in dit verhaal?]

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

249 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek