Steeds meer buitenlandse werknemers, vooral uit Oost-Europa

zaterdag 06 april 2019 Leestijd: 1 min.

MAASDIJK - Oud-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een werkbezoek aan Hotel Westland beter bekend als het Polen hotel. / ANP JERRY LAMPEN

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zaterdag 06 april 2019 Leestijd: 1 min.

Nederland kent steeds meer werknemers uit het buitenland. Een flink deel van de stijging komt door de toestroom van Oost-Europeanen. Deze groep vormt bijna een derde van het totaal aantal buitenlanders dat in ons land werkt.

In totaal hebben nu 250.000 Oost-Europeanen een baan in Nederland. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het jaar 2017. Dat aantal is een stuk meer dan in 2010. Toen stond de teller op ongeveer de helft. Anders dan bijvoorbeeld werknemers uit Duitsland en België heeft deze groep Oost-Europeanen de laagst betaalde baantjes. 70 tot 80 procent van de mensen uit Polen, Roemenië, Bulgarije en Hongarije verdient minder dan 15 euro per uur.

  lees ook: Polenflat kost winkeliers klandizie maar niet vanwege de overlast vrijdag 29 maart

De cijfers maken duidelijk waarom er zoveel aandacht voor juist die groep uit Oost-Europa is. Sinds 2010 is het totaal aantal buitenlanders met een baan in Nederlandgestegen naar ruim 800.000 in 2017. En ruim drie kwart van die stijging komt door de toestroom van Oost-Europeanen.

De toename van werknemers uit andere landen is dus niet enorm. Zo meldt het CBS nauwelijks een stijging van werknemers uit de werelddelen Amerika en Afrika. Uit Azië  zijn er 20.000 mensen meer komen werken, maar dat is op het totaal geen groot getal.

lees ook: Druk op Vlaardingse woningmarkt neemt toe door sluiting Polenhotel maandag 01 april

Binnen Europa valt op dat het aantal Duitsers dat hier werkt is gedaald. Het aantal Belgen is stabiel, maar het aantal Grieken en Italianen dat hier werkt is verdubbeld. Dat gaat alleen om hele kleine aantallen die nauwelijks effect hebben. Er werken in Nederland meer arbeidsmigranten uit Polen (bijna 180.000) dan uit alle West-Europese landen bij elkaar.

Wilt u op de hoogte blijven over ons onderzoek naar de huisvesting van arbeidsmigranten? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

 

Lees meer over

Werk en inkomen Arbeidsmigranten
Verkenning Research Opnames Uitzending

33 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Arbeidsmigranten

Heeft u tips over werk en werkloosheid, of arbeidsmigranten?

Heb je te maken met de komst van arbeidsmigranten in jouw omgeving? Of werk jij met arbeidsmigranten? Deel dan hier jouw verhaal met ons en help ons onderzoek verder!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Werkgevers zeggen dat er veel extra arbeidsmigranten nodig zijn om alle vacatures te vullen. Maar ondertussen kent Nederland nog steeds veel werklozen. En voor de arbeidsmigranten die er al zijn, i...
Alles over dit onderzoek