Steeds meer buitenlandse tandartsen registreren zich in Nederland

woensdag 22 oktober 2014 Leestijd: 2 min.
Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 22 oktober 2014 Leestijd: 2 min.

Tandarts Daniël Joffe stelde eerder op onze website dat Nederland een paradijs is voor buitenlandse tandartsen met een straf. Maar klopt dat? Om daar zicht op te krijgen hebben we eerst gekeken naar het aantal tandartsen dat daadwerkelijk naar Nederland komt om zich te registreren.

Aantrekkelijk

Uit de cijfers blijkt dat Nederland een aantrekkelijk vestigingsland is voor buitenlandse tandartsen. Door de jaren heen registreren zich steeds meer tandartsen met een buitenlands diploma in Nederland. Een deel daarvan gaat ook daadwerkelijk in Nederland aan de slag.

Waar in 2000 nog 100 tandartsen hun inschrijving in het BIG-register voltooiden, waren dat er in 2013 meer dan het dubbele: 224.Groot aandeel

Dat dit een aanzienlijk aantal is blijkt als we de cijfers van in Nederland afgestudeerde tandartsen ernaast zetten: dat blijken er in 2013 ongeveer 230 te zijn. Dat aantal slinkt overigens aanzienlijk in de loop der jaren. In 2010 rondden er nog ongeveer 255 studenten succesvol een opleiding tandheelkunde in Nederland af. Vanaf dit jaar zullen er dat net iets meer dan 200 zijn.

####Nederland aantrekkelijk De reden dat Nederland zo aantrekkelijk is voor tandartsen, heeft onder meer te maken met het tekort van ongeveer 1% aan tandartsen. De vraag is hier dus groter dan het aanbod. Daarnaast geldt dat het tandartsensalaris hier in veel gevallen hoger is dan het het eigen land.

Dat is mogelijk ook de reden dat er zoveel tandartsen uit Spanje, Portugal en Griekenland komen. Landen waar de crisis heftiger is dan in bijvoorbeeld Nederland.Regels inschrijving

De regels voor inschrijving in het Nederlandse BIG-register zijn verschillend voor tandartsen van binnen de EU en daarbuiten. Als je vanuit een EU-land naar Nederland komt, hoef je in basis alleen aan te tonen dat je een tandartsendiploma hebt behaald binnen de EU. Er wordt niet getoetst wat je niveau is en of je de taal spreekt.

Tandartsen van buiten de EU worden wel aan een dergelijke toets onderworpen. Zij moeten bij de tandheelkundige opleiding ACTA in Amsterdam een praktijktoets doen die gelijk is aan het eindniveau van de Nederlandse opleiding. Bovendien wordt deze toets, inclusief rollenspellen, in het Nederlands afgenomen.

Nederland paradijs?

Nederland is dus aantrekkelijk voor buitenlandse tandartsen. Er is hier veel werk. Maar heeft Joffe ook gelijk dat Nederland daarmee een paradijs is voor tandartsen met een buitenlandse schorsing of doorhaling?

Joffe trekt zijn conclusie aan de hand van meerdere voorbeelden die in de media, zoals onze uitzending, zijn verschenen. Wij kennen in ieder geval vijf voorbeelden van tandartsen met een buitenlandse straf die met een schone lei in het BIG-register staan of tot voor kort stonden.

Niveau

Maar zeggen die voorbeelden ook iets over het niveau van buitenlandse tandartsen? Om daar achter te komen moeten we vooral weten of het vaker mis gaat bij een behandeling van een tandarts met een buitenlands diploma. Wij onderzoeken nu of daar cijfers van zijn. We hebben onder meer aan het CIBG, dat het BIG-register beheert, gevraagd hoeveel van de tandartsen op de ‘zwarte lijst’ een buitenlands diploma hebben. Wij wachten nog op antwoord.

Later meer over ons onderzoek naar de cijfers of buitenlandse tandartsen ook meer fouten maken.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek