Staatssecretaris Van Dam over terugdringen voedselverspilling: 'Doelstelling minister Verburg niet realiseerbaar'

vrijdag 19 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2017-05-19 om 09.11.20 /

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

vrijdag 19 mei 2017 Leestijd: 2 min.

In 2010 stelde toenmalig minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat er in 2015 20% minder voedsel verspild zou moeten worden. Dit is niet gelukt. Sinds 2010 is de voedselverspilling met minder dan 1% teruggebracht. Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken zijn de inspanningen die de overheid zou moeten doen om de voedselverspilling substantieel terug te brengen ‘niet proportioneel’. De consumenten en het bedrijfsleven zijn volgens hem de partijen die het probleem kunnen oplossen. We spreken hem voor ons dossier Voedselverspilling.

Volgens de staatssecretaris, die inmiddels verantwoordelijk is voor voedselverspilling, zou de overheid zich de vraag moeten stellen of zij eigenlijk iets kunnen doen tegen de enorme hoeveelheid voedsel dat weggegooid wordt. ‘Uiteindelijk zijn de consumenten en het bedrijfsleven primair de grootste verspillers. Zij zijn de partijen die uiteindelijk wat kunnen veranderen aan de voedselverspilling die nu gaande is.’

Wanneer de overheid substantieel wat wil doen tegen voedselverspilling, zullen er grote maatregelingen en investeringen gedaan moeten worden. De vraag is of die inspanningen wel voldoende effect hebben. Van Dam: ‘Als je het echt als overheid zou willen regelen, en echt tegen het bedrijfsleven zou zeggen dat ze niet mogen verspillen, dan moet je daar dus wetgeving voor maken. Dan moet je een handhavingsapparaat opzetten, dan moet je daar politieagenten en inspecteurs op afsturen, en dat is niet proportioneel als je kijkt naar wat de vraag is.’

Verenigd Koninkrijk

Toch is het in andere landen wel gelukt om door beleid voedselverspilling terug te brengen. De Britse organisatie WRAP, die zich inzet voor duurzame ontwikkelingen, heeft met steun van onder andere de Engelse overheid ervoor gezorgd dat er daar 17% minder voedsel verspild wordt. De organisatie heeft een strategie toegepast die bestaat uit onderzoek, samenwerken met de industrie en het voorlichten van de consument. WRAP doet veel research naar de hoeveelheid voedsel die verspild wordt en waarom dat gebeurt. Daarnaast werkt de organisatie samen met bedrijven uit de gehele productieketen van voedsel, waaronder supermarkten, om te zorgen dat zij minder voedsel verspillen. De kennis uit de onderzoeken van WRAP wordt vervolgens weer gebruikt om de consumenten voor te lichten over de omvang van het probleem en voor het geven van concrete tips over hoe zij minder eten kunnen weggooien.

Doordat voedselverspilling in Engeland wél een prioriteit was, is er daar veel progressie geboekt. Van Dam ziet dat ook, maar wijst er wel op dat je de intensieve aanpak van de Britten dan wel vol moet houden. ‘Met een heel gerichte aanpak (…) hebben ze een forse reductie gerealiseerd, maar ik heb ook gehoord dat zodra ze die inspanning weer terugschaalden, de resultaten ook weer terugdrongen.’

Uitzending

Kijk aanstaande zondag om 22.35 uur naar de eerste uitzending van De Monitor over voedselverspilling. Heeft u tips waar ons voedselafval naar toe gaat? Mail naar tip insturen.

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek