Nieuws De Plasticplaag

Staatssecretaris in de maag met tonnen plastic afval

maandag 08 juni 2020 Leestijd: 2 min.

Duizenden big bags vol plastic snippers liggen te wachten om verwerkt te worden in een nieuw product. / De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

maandag 08 juni 2020 Leestijd: 2 min.

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zoekt naar afnemers voor duizenden big bags met versnipperd plastic afval dat zich ophoopt bij recyclers, zegt ze in een interview met De Monitor. Door de lage olieprijs en de corona-uitbraak is de vraag naar gerecycled plastic zo erg gedaald dat de recyclers hun snippers niet meer kwijt kunnen.  

NRK Recycling, de branchevereniging van plasticrecyclers, stuurde de staatssecretaris in april een brandbrief over de noodsituatie. Voorzitter Ben Kras: “De recyclers krijgen heel veel afvalplastic aangeboden, denk aan tuinmeubelen en bloempotten. Maar omdat de vraag naar het eindproduct – het kunststofrecyclaat dat als grondstof dient voor uiteenlopende toepassingen – verder afneemt, is de afzet een grote uitdaging voor de branche.”
lees ook: Plastichandelaar: “Corona is de doodsteek voor de recycling” vrijdag 01 mei

Lage olieprijzen een probleem
Door de corona-uitbraak daalde de vraag naar kunststof in de sierteelt, de autobranche, consumentensector en de bouw, zeggen de recyclers. Maar ook vóór de coronacrisis was de situatie al penibel vanwege de lage olieprijzen. Plastic wordt gemaakt van olie dus als de olieprijs laag is, ligt de prijs van nieuw plastic ook laag. Volgens de kunststofindustrie wordt nog geen 10 procent van de plastic producten in Nederland van gerecycled plastic gemaakt.

Grote fabrikanten laten weten dat er nadelen zijn aan het verwerken van gerecycled plastic, zoals geur, kleur en kwaliteit. En het is nu duurder. Kras: “Bedrijven kiezen helaas nog vaak voor het goedkopere nieuwe plastic. Als er geen economisch voordeel is om te recyclen, dan doet de markt zijn werk.” De recyclers willen daarom dat de staatssecretaris een minimumeis instelt voor het gebruik van recyclaat in de producten waarin dat kan, zoals stofzuigers, kratten of shampooflessen.
lees ook: 'Recyclebaar' staat op veel plastic producten, 'gerecycled' bijna nooit vrijdag 05 juni

Staatssecretaris: “Je kunt het prima gebruiken”
Staatssecretaris Van Veldhoven vindt dat fabrikanten moeten ophouden met het bedenken van excuses. “Dit is gewoon schoon plastic dat je vrijwel overal in kunt gebruiken. Dat moeten we ook doen.” Ze is groot voorstander van een minimumeis, maar alleen in Nederland is dat geen optie. “Dat moeten we op Europees niveau regelen. En dat duurt even.” 

Ondertussen gaat de staatssecretaris op korte termijn een oplossing zoeken voor de duizenden big bags die nu in magazijnen en op parkeerplaatsen liggen: “Recyclen is de richting van de toekomst, dus we moeten zorgen dat we partijen bij elkaar brengen en de recyclers door deze periode heen krijgen.”

Meer weten? Kijk hier naar de uitzending van De Monitor over plastic recycling van maandag 8 juni. 

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

402 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek