Staatssecretaris en wethouder zijn tegen, toch moet oma Diane betalen

zondag 12 april 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-04-12 om 16.47.10 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zondag 12 april 2015 Leestijd: 1 min.

Zowel staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken als verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart van Amsterdam hebben het gezegd: opa’s en oma’s in de bijstand mogen op de kleinkinderen passen. Toch moet Diane van Aalderen (vooralsnog) 34.000 euro terugbetalen omdat ze op haar kleinkinderen heeft gepast. Hoe kan dat?

De rechter heeft geoordeeld dat Van Aalderen haar uitkering moet terugbetalen aan de sociale dienst van Amsterdam. Tegen deze uitspraak is ze in beroep gegaan bij de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in het bestuursrecht. Dat beroep is tot nader order uitgesteld.

Van Aalderen hoopt dat wethouder Vliegenthart die uitspraak niet afwacht, maar nu al een streep zet door de terugvordering. Maar dat kan een wethouder niet zomaar doen. De gemeente Amsterdam laat ons weten dat het College van Amsterdam een besluit kan terugdraaien, maar dient zich daarbij wel aan de wet te houden. En dat lijkt nu net het probleem. De rechter zegt dat oppaswerkzaamheden (dus ook op kleinkinderen) als ‘op geld waardeerbare arbeid’ moeten worden gezien. En dat besluit kan de wethouder dus niet zomaar naast zich neerleggen.

We hebben dus een staatssecretaris en een wethouder die vinden dat oppassen op de kleinkinderen moet kunnen in de bijstand, maar vooralsnog heeft Diane daar niets aan. Ze zal moeten wachten tot de uitspraak in hoger beroep, tenzij Vliegenthart toch een konijn uit de hoge hoed tovert.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

543 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek