Staatssecretaris Dijkhoff: Onderzoek naar gijzeling zwangere vrouwen

dinsdag 13 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

portretfoto-dijkhoff /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

dinsdag 13 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Staatssecretaris Dijkhoff gaat onderzoeken hoe groot het probleem is van zwangere vrouwen die worden vastgezet vanwege niet-betaalde verkeersboetes. In algemene zin betekent een zwangerschap niet dat iemand detentieongeschikt is, aldus de Staatssecretaris. Dat zei hij in het vragenuurtje in de Tweede Kamer vanmiddag. Nine Kooiman, Tweede Kamerlid voor de SP, stelde mondelinge vragen naar aanleiding van ons bericht dat politiebond ACP het gijzelen van zwangere vrouwen afkeurt. Wij spraken de politiebond voor ons dossier Gegijzeld door de Overheid.

SP-Tweede Kamerlid Nine Kooiman vindt dat het gijzelen van zwangere vrouwen onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Ze haalt daarbij het voorbeeld aan van Angela, die 8 weken werd gegijzeld terwijl ze zwanger was en die wij interviewden.

Dijkhoff stelt dat in algemene zin een gevangenis geschikt is voor vrouwen die zwanger zijn en de wet hebben overtreden. ‘Ik zeg niet dat zwangere vrouwen ongeschikt zijn voor detentie.’ Verder is er volgens Dijkhoff altijd een medische controle voor de opsluiting. Vorig jaar zijn er 36 nadere onderzoeken geweest naar geschiktheid voor detentie, zo zegt hij. Daarvan is in 8 gevallen geoordeeld dat mensen niet detentiegeschikt waren.


Kamermeerderheid tegen

In de Tweede Kamer stelden naast Nine Kooiman (SP) ook Madeleine van Toorenburg (CDA), Norbert Klein (fractie-Klein), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), Jeroen Recourt (PvdA) en Foort van Oosten (VVD) vragen aan de Staatssecretaris over het gijzelen van zwangere vrouwen. Een Kamermeerderheid keurt dit af.

Recourt: ‘Als het gaat om zwangere vrouwen kan het niet anders zijn dan dat het om een heel klein aantal gaat. Kan de Staatssecretaris niet nu zeggen: dat doen we niet of we wachten tot het kind geboren is. Het is niet urgent en het zijn ook geen criminelen.’

Daarop zei Dijkhoff: ‘We moeten inzichtelijk maken, en daar neem ik liever meer tijd voor, om welke aantallen het gaat. Voordat we het hier over maatregelen gaan hebben.’

Norbert Klein (fractie-Klein) zegt dat er wat hem betreft gekeken moet worden naar de persoonlijke omstandigheden van zowel zwangere vrouwen als van ernstig zieke mensen die dreigen te worden gegijzeld.

Tot slot wil Staatssecretaris Dijkhoff de mogelijkheid tot het gespreid betalen van verkeersboetes uitbreiden. Vanaf 1 juli is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen als de oorspronkelijke boete hoger is dan 225 Euro. Dat geldt echter niet voor boetes van voor die datum.

Heeft u meer informatie over het gijzelen van zieken en/of zwangere mensen? Tip ons! DeMonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek