Onderzoek Autisme

Staatssecretaris Blokhuis: ‘ouders misleid door claim homeopaten’

zaterdag 12 september 2020 Leestijd: 1 min.

Elijah overhandigt Blokhuis zijn onderzoek / De Monitor

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

zaterdag 12 september 2020 Leestijd: 1 min.

 “De claim dat homeopathische behandelaars autisme kunnen genezen vind ik onacceptabel.” Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS reageert op kamervragen van Lilianne Ploumen (PvdA) over schadelijke behandelingen van autisme. Ploumen stelt deze vragen naar aanleiding van de strijd die de 17-jarige Elijah voert tegen de zogenoemde cease-therapie, een homeopathische therapie die claimt autisme te kunnen genezen. Elijah zelf heeft klassiek autisme en staat centraal in onze uitzending van 21 september aanstaande.

 Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat autisme volledig genezen zou kunnen worden, schrijft Blokhuis verder. Hij denkt dat door een dergelijke claim ouders misleid kunnen worden en kinderen blootgesteld aan onnodige en onbewezen alternatieve geneesmiddelen en therapie. Onwenselijk, benadrukt hij. Blokhuis heeft geen beeld van het totale aantal behandelaars in Nederland dat cease-therapie aanbiedt. Ook weet hij niet hoe vaak er gebruik van wordt gemaakt. Het is niet op grote schaal, schrijft hij.

 LEES OOK: lees ook: Autistische Elijah strijdt tegen autisme-uitdrijvingen door anti-vaxers: “Charlatans zijn het!” vrijdag 17 juli

 Gaat Blokhuis wat doen tegen de aanbieders van deze therapieën, zoals Elijah wil? De staatssecretaris is van plan om met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen te kijken of het mogelijk is de aanpak van mogelijk schadelijke homeopathische behandelingen te verbeteren, schrijft hij. Elijah is niet helemaal tevreden met dit antwoord van Blokhuis en maakt een afspraak met hem. Samen met onze presentator Teun van de Keuken gaat hij naar Den Haag om zijn verhaal nog een keer te vertellen en zijn onderzoek aan te bieden. Gaat de staatssecretaris nu om en helpt hij Elijah verder in zijn strijd voor een verbod op deze homeopathische behandeling? Dat is te zien in de uitzending van De Monitor op 21 september.

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Autisme
Verkenning Research Opnames Uitzending

167 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In ons onderzoek kijken we naar wat ouders allemaal tegenkomen als ze op zoek gaan naar zorg voor hun kind. Niet alleen in het reguliere circuit, ook in het alternatieve circuit.
Alles over dit onderzoek