Staatsbosbeheer start volgende week met afschieten van ruim 1800 edelherten

donderdag 06 december 2018 Leestijd: 2 min.

Oostvaardersplassen / ANP

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

donderdag 06 december 2018 Leestijd: 2 min.

De rechter heeft geoordeeld dat ruim 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen mogen worden afgeschoten. Vorige week poogden drie dierenbeschermingsorganisaties met een spoedprocedure afschot af te wenden. Maar de rechtbank is het eens met de provincie Flevoland dat een situatie als vorige winter moet worden voorkomen. ‘Toen stierf een grote groep edelherten in de Oostvaardersplassen aan voedselgebrek en dat leidde tot grote maatschappelijke onrust’, oordeelt de rechter. Met de uitspraak mag het aantal dieren terug worden gebracht tot 490 herten.

lees ook: ‘Het wordt chaos. Edelherten vluchten het moeras in' zaterdag 01 december

Provincie treft voorbereidingen tot afschot

Staatsbosbeheer zegt voorbereidingen te treffen om volgende week al tot afschieten over te gaan. Minstens twintig edelherten per dag zullen moeten worden geschoten om de populatie dieren nog deze winter te kunnen uitdunnen. Er is nog maar weinig tijd. In april begint het vogelbroedseizoen en mag er niet meer geschoten worden. Volgens Joke Bijl, woordvoerder van Staatsbosbeheer, staat zorgvuldigheid voorop. ‘De dieren zijn in goede conditie en alert want het is nog vroeg in het seizoen. We moeten zien hoe het in de praktijk zal gaan. Uiteraard monitoren we ook hoe de vogels zullen reageren. Onze boswachters zullen ingrijpen als dat nodig is.’ Ook met de veiligheid zal rekening gehouden worden. Wandelpaden in de randgebieden zullen eventueel afgesloten worden voor publiek.

Inktzwarte dag

Marius Bouscholte van Stichting Dierbaar Flevoland is één van de partijen die de procedure tegen de provincie heeft aangespannen. ‘We zijn terneergeslagen. Het is een inktzwarte dag voor de Oostvaardersplassen. We zijn érg teleurgesteld in de uitspraak van de rechter. Dat de maatschappelijke onrust en de acties van dierenactivisten nu leidt tot het afschieten van honderden herten vind ik in- en intriest.’  Volgens Bouscholte is er door de provincie onzorgvuldig en veel te snel gehandeld. ‘Jaren is er over gedaan om tot een goed beheerplan te komen voor de Oostvaardersplassen. Dit wordt nu in één keer van tafel geveegd.’ Ook zijn ze bang dat beschermde vogels zullen worden opgeschrikt door de schoten.

Geen twijfel aan de rechtmatigheid

Maar de rechter oordeelt dat ze niet twijfelt aan het deskundigenrapport van de provincie, die ten grondslag ligt aan de vergunning tot afschieten. ‘Doordat er minder gegraasd wordt zal het landschap wel veranderen, maar uit het rapport blijkt dat dit geen ernstige gevolgen zal hebben voor de beschermde vogelsoorten. Het staat ook voldoende vast dat de vogels níet worden gestoord door de herten die op de vlucht slaan bij het afschieten.’ 

Nieuwsbrief   

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Ik stuur je dan af en toe een update met de nieuwste artikelen en het laatste nieuws. Meld je hier aan.

Lees meer over

Natuur en milieu Wilde natuur in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

119 tips

ontvangen

Natuur en milieu / Wilde natuur in Nederland

Help mee met dit onderzoek!

Ben jij betrokken bij de Oostvaardersplassen als natuurbeschermer, actievoerder of dierenliefhebber? Dan komen we graag met jou in contact!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Steeds vaker ontstaat er maatschappelijk onrust en ophef over hoe we omgaan met de dieren in de natuur.  Actievoerders, dierenbeschermers en politiek bestoken elkaar met rechtszaken over het t...
Alles over dit onderzoek