Dagboek Corona

Spannend weekend voor 7-jarige Aeron: “Hij werd vannacht ineens heel erg benauwd”

dinsdag 31 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Aeron in het ziekenhuis / De Monitor

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

dinsdag 31 maart 2020 Leestijd: 2 min.

“Aeron is vannacht heel erg ziek geworden: benauwdheid en koorts. Hij ligt nu in het ziekenhuis, vanmiddag horen we of het corona is.” Een app van Marjon. Zij en twee andere gezinnen met zorg-intensieve kinderen geven ons de afgelopen én komende weken een inkijkje in hoe zij de corona-uitbraak beleven. Hun kinderen zijn kwetsbaar, hebben veel zorg nodig en het wegvallen van dagopvang en school zorgt vaak voor veel meer druk op deze ouders.  

Donderdagnacht

In korte tijd wordt Aeron heel ziek en heeft ook steeds meer zuurstof nodig. Marjon belt met het ziekenhuis in de buurt en die besluiten dat Aeron naar het ziekenhuis moet. “Meteen ging het corona-protocol in werking,“ vertelt Marjon. “Ambulancemedewerkers kwamen hier met allemaal beschermende kleding en ook in het ziekenhuis was iedereen goed beschermd.”

Nadat Aeron in het streekziekenhuis is gestabiliseerd wordt hij overgebracht naar een academisch ziekenhuis. Marjon: “Ook daar ging alles volgens het corona-protocol: Aeron wordt in isolatie verpleegd en heeft één verpleegkundige in zijn kamer. Er mocht wel maar één van ons bij Aeron blijven.”

lees ook: "Wie neemt de zorg voor mijn zoon over nu de thuiszorg niet meer langskomt?" dinsdag 17 maart

Vrijdagochtend

Na een spannende nacht gaat het in de ochtend inmiddels beter met Aeron. “Hij is stabiel en de zuurstofbehoefte is weer wat gedaald”, vertelt Marjon. “Hij wordt getest op corona en allerlei andere virussen. Want dat zou het natuurlijk ook nog kunnen zijn, we wachten nu af en hopen op het beste.”

Richtlijnen RIVM

Marjon vraagt zich ondertussen wel af hoe het zit met de richtlijnen van het RIVM: “Als ik het goed begrepen heb, moeten wij als verzorgers van een patiënt thuis de gewone richtlijnen volgen.” Dat houdt dus in: afstand houden en handen wassen en zoveel mogelijk sociale contacten vermijden. Marjon: “Als een patiënt gaat hoesten of andere corona-klachten krijgt, dan kan je bij het landelijk coördinatiepunt beschermingsmiddelen bestellen.”

Dat was in dit geval niet op tijd, constateert Marjon. “Aeron werd zo plotseling ziek dat de tijd om nog spullen te bestellen er niet was. Hij hoestte mij en onze verpleegkundige midden in het gezicht.” Uiteindelijk hebben Marjon en de verpleegkundige zich die nacht gered met wat mondmaskers die ze ooit uit Japan hadden meegenomen. “Maar dat zijn niet de maskers volgens de richtlijn. Handschoenen hadden we toevallig in huis, maar beschermende schorten hebben we hier niet liggen. We hebben ons geprobeerd te redden, maar het zijn niet de maatregelen die eigenlijk genomen zouden moeten worden. Als ik die richtlijnen goed heb begrepen, werken ze dus niet voor een zorgverlener in een thuissituatie waarbij een patiënt in korte tijd symptomen van corona laat zien.”

lees ook: "Grote gezondheidsrisico’s voor PGB-houders door gebrek aan beschermingsmiddelen in corona-crisis" woensdag 25 maart

Vrijdagmiddag

Dan komt ’s middags het verlossende woord, de uitslag van de test. Het is geen corona!

Zondag

Aeron is weer opgeknapt, in zijn ziekenhuisbed zit hij te spelen alsof er niets aan de hand is. Maar hij is wel blij dat hij vandaag weer lekker naar huis mag.   

Volg ons onderzoek en tip ons!

Heb jij ook een zorgintensief kind en loop je tegen grenzen aan? Bijvoorbeeld in het inhuren van extra zorg? Of kan je niet aan beschermingsmiddelen of medicijnen komen door de coronacrisis. We horen graag je verhaal!

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg aan huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Zorg aan huis

Uitzending

Ouders van kinderen met een meervoudige handicap maken zich zorgen over corona. Als je kind bij een verkoudheid al op de ic terechtkomt, hoe krijgt het dan de juiste zorg in een overvol ziekenhuis? En hoe hou je zelf 24/7 de intensieve zorg vol?

Deel jouw ervaring 57 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 13 april 2020 om 22:40  NPO2

473 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat merken deze zorgmedewerkers én hun cliënten van de coronacrisis? Ben jij thuiszorgmedewerker en maak je je zorgen hoe je de zorg veilig kan verlenen?
Alles over dit onderzoek