SP wil ‘verdringingstoets’ voor tegenprestatie

vrijdag 09 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-10-09 om 08.30.33 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

vrijdag 09 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Voor ons dossier Sociale Dienst spraken we al eerder met Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid voor de SP. Karabulut presenteert nu namens de SP een initiatiefwetsvoorstel dat ‘verdringing’ van betaalde banen door tegenprestaties tegen moet gaan. Wat is dat precies?

Wij meldden eerder al dat re-integratietrajecten vaker worden gedaan bij commerciële bedrijven en lijken op reguliere, betaalde banen. Dat is opvallend, want in de Participatiewet staat dat verdringing van betaalde arbeid door tegenprestaties niet mag. Tegenprestaties en het opdoen van werkervaring moeten volgens de wetgeving ‘additioneel’ zijn. Maar dat het in de wet staat, wil volgens Karabulut nog níet zeggen dat gemeentes zich eraan houden.

Daarom pleit de SP voor een ‘verdringingstoets’ bij tegenprestaties en re-integratietrajecten. Als die er komt, moeten gemeenten gaan toetsen of hun beleid voor bijstandsgerechtigden wel of niet tot verdringing van betaalde banen leidt. Karabulut: 'De Participatiewet benoemd alleen dat het werk additioneel moet zijn, dit willen we concreter maken met deze verdringingstoets.'

We hebben Sadet Karabulut al over dit wetsvoorstel geïnterviewd, later vandaag dus meer hierover.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

543 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek