SP: boete moet worden kwijtgescholden ná gijzeling

vrijdag 25 september 2015 Leestijd: 1 min.

dreamstime_xl_22155154 /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 25 september 2015 Leestijd: 1 min.

De SP vindt dat verkeersboetes moeten worden kwijtgescholden ná gijzeling. Dit zegt Nine Kooiman, Tweede Kamerlid voor de SP, naar aanleiding van onze uitzending over de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), dat hoort bij het dossier Gegijzeld door de Overheid. Jaarlijks worden ongeveer zesduizend mensen door de overheid in de gevangenis geplaatst, omdat ze hun boetes niet (kunnen) betalen.

Luister hier het interview terug met Nine Kooiman in De Ochtend op Radio 1.

Vervangende hechtenis

Kooiman: “We moeten deze verkeersovertredingen gelijktrekken met het strafrecht. Als we van de gevangenisstraf vervangende hechtenis maken, kan dat. In het strafrecht bestaat dit al, een gevangenisstraf als vervanging van het betalen van een boete. Dit zou ook moeten kunnen voor deze verkeersboetes.”

Nu is het zo dat de boetes blijven staan, zelfs als iemand in de gevangenis heeft gezeten vanwege het niet betalen ervan. Gijzeling is een pressiemiddel, geen vervangende hechtenis. Doordat de boete blijft staan kunnen mensen, die in eerste instantie die boete al niet konden betalen, nog verder in de problemen komen.

Daarnaast vindt de SP dat we vooral moeten voorkómen dat mensen boetes niet kunnen betalen. Daarvoor moeten er betere betalingsregelingen komen.

“Er is op verzoek van de SP en de PvdA een pilot met betalingsregelingen gestart. En dat wordt ook beleid. Maar daar kom je alleen voor in aanmerking als je een boete hoger hebt dan 225 euro. Voor een bijstandsmoeder is dat een kwart van het inkomen.”

Foto: Dreamstime

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek