'Soms worden bedrijfsartsen op het matje geroepen als ze te veel beroepsziekten melden'

woensdag 14 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Gert van der Laan 2_1 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 14 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

In het onderzoek naar beroepsziekten zetten we een volgende stap. Wat is de rol van de bedrijfsarts?

Al enige tijd maken we in het dossier Ziek door mijn werk uitzendingen over werknemers die mogelijk ziek zijn geworden door hun werkzaamheden. We spreken onder andere met lassers, bouwvakkers en brandweermensen.

Soms zijn er werkgevers die meewerken en overgaan tot actie, zoals de brandweer. Maar we horen ook vaak dat het misgaat en mensen jaren moeten strijden voor erkenning. Hoe kan dat? Hoe is het in Nederland geregeld als je ziek wordt door je werk? Bij wie kan je terecht? Wat is de rol van de werkgever? En die van de bedrijfsarts?

Klinisch arbeidsgeneeskundige Gert van der Laan was jarenlang werkzaam bij het Nederlands centrum voor Beroepsziekten. Teun sprak hem eerder over de blaaskanker van brandweerman Danny van Gelstwijk. Van der Laan is kritisch over de rol van werkgevers en bedrijfsartsen.


**OPROEP**

Bent u ook ziek geworden door uw werk? En heeft u goede of slechte ervaringen met uw werkgever of bedrijfsarts? Of bent u zelf bedrijfsarts? Wij zijn benieuwd naar uw verhaal. Tip ons via het tipformulier of mail naar daan.jansen@kro-ncrv.nl of yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

599 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek